Wat verandert er op 1 juni en 1 juli 2018?

Een nieuwe maand brengt nieuwe regels. Ons ziekenfonds geeft je een overzicht van de belangrijkste veranderingen op 1 juni en 1 juli 2018.

 

Bevallinge​n buiten de normale werkuren worden duurder

Vanaf 1 juni 2018 kost een gewone bevalling meer als ze ’s nachts (tussen 21 uur en 8 uur), in het weekend en op feestdagen plaatsvindt. Urgentietarieven – extra kosten voor verstrekkingen buiten de normale werkuren – zijn gebruikelijk, maar bestonden nog niet voor vaginale bevallingen. Voor een keizersnede ’s nachts betaalde je wel al extra.

Dit moet je weten:

  • De gynaecoloog, huisarts of vroedvrouw mag 146,84 euro aanrekenen bovenop het tarief voor de bevalling.

  • Als de bevalling gebeurt onder epidurale verdoving, mag de anesthesist nog eens 52,18 euro extra aanrekenen.

  • In een tweepersoonskamer krijg je dit bedrag volledig terugbetaald.

  • In een eenpersoonskamer mag het ziekenhuis ereloonsupplementen aanrekenen. Die betaalt het ziekenfonds niet terug. Als je ziekenhuis 100 % ereloonsupplementen aanrekent, betaal je bij een bevalling buiten de normale werkuren 146,84 euro uit eigen zak (of 199,02 euro met epidurale verdoving). Lees meer over ereloonsupplementen.

Verplaatsingskosten kinesist

Vanaf 1 juli mag de kinesist 1,31 euro aanrekenen voor verplaatsingen. Als palliatieve patiënt krijg je dit bedrag volledig terugbetaald. Voor andere patiënten hangt de terugbetaling af van je specifieke behandeling en je statuut (verhoogde tegemoetkoming of niet).

Elektronisch geneesmiddelenvoorschrift vervangt papieren voorschrift

Vanaf 1 juni 2018 schrijven dokters niet langer papieren geneesmiddelenvoorschriften voor. Het papieren voorschrift wordt vervangen door het elektronisch geneesmiddelenvoorschrift of ‘Recip-e’. Niet alleen huisartsen, maar ook specialisten, tandartsen en vroedvrouwen gaan ermee aan de slag.

Hoe werkt het? Je zorgverlener maakt je voorschrift digitaal op en stuurt het op een beveiligde manier naar een online databank. Jij krijgt een bewijsje mee met een barcode op. Wanneer je naar de apotheek gaat, scant de apotheker de barcode en kan hij je voorschrift makkelijk raadplegen in de databank.

In het ziekenhuis, in een instelling zoals een rusthuis of tijdens een huisbezoek krijg je nog een papieren voorschrift. Ook artsen ouder dan 62 jaar mogen nog papieren voorschriften opstellen.

Papieren abonnement De Lijn afgeschaft voor personen met een handicap

Ben je een persoon met een handicap en heb je een papieren abonnement van De Lijn? Vanaf 1 juli 2018 wordt dat niet meer aanvaard. Je moet dan overstappen naar een abonnement op een MOBIB-kaart.

Heb je nu nog geen MOBIB-kaart? Dan krijg je een brief van De Lijn om je abonnement te laten overzetten. Heb je wel al een MOBIB-kaart van een andere vervoersmaatschappij? Laat die dan registreren in een van de winkels van De Lijn.

Je krijgt een gratis abonnement van De Lijn als je in Vlaanderen woont én als je aan minstens 1 van deze voorwaarden voldoet:

  • Je bent ingeschreven bij het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH).

  • Je krijgt een tegemoetkoming van de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid (FODSZ).

  • Je krijgt een zorgbudget voor ouderen met een zorgnood (voordien THAB).

  • Je hebt via de VDAB recht op bijzondere tewerkstellingsondersteunende maatregelen (BTOM).

Vragen over je abonnement? Ga naar www.delijn.be/pmh-mobib.

Vragen over erkenningen, tegemoetkomingen of sociale rechten voor personen met een handicap? Neem dan contact op met de Dienst Maatschappelijk Werk van ons ziekenfonds.​​​​​

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00