Onterechte supplementen op intensieve zorgen

​Op intensieve zorgen mogen geen kamer- of ereloonsupplementen worden aangerekend. Dat staat zo in de wet. Toch gebeurt het, zo blijkt uit onderzoek van de Socialistische Mutualiteiten. Gedurende een periode van 2 jaar rekenden ziekenhuizen onterecht 3,9 miljoen euro aan aan leden van het ziekenfonds. Het ziekenfonds zal contact opnemen met de betrokken ziekenhuizen en vragen het te veel gefactureerde bedrag terug te betalen aan de patiënten.​

 

​Geen supplementen toegestaan op intensieve zorgen
Wanneer je kiest voor een verblijf op een eenpersoonskamer in het ziekenhuis, kan het ziekenhuis je zowel kamer- als ereloonsupplementen aanrekenen. Deze supplementen drijven de patiëntenfactuur flink op, want de wettelijke ziekteverzekering betaalt ze niet terug.
 
Kom je echter op intensieve zorgen terecht, dan mag het ziekenhuis geen supplementen aanrekenen, ook niet in een eenpersoonskamer. Op intensieve zorgen zijn kamer- en ereloonsupplementen bij wet verboden.
Wat blijkt? Patiënt krijgt toch onterechte supplementen voorgeschoteld
De Socialistische Mutualiteiten onderzochten de facturen van patiënten die op intensieve zorgen verbleven. Daaruit blijkt dat sommige ziekenhuizen toch kamer- en ereloonsupplementen op de patiëntenfactuur zetten voor een verblijf op intensieve zorgen.
 
Gedurende een periode van 2 jaar kwamen er 3746 opnames aan het licht met mogelijk onterecht aangerekende supplementen. In totaal gaat het om 3.860.414,75 euro, waarvan 3.622.081,53 euro ereloonsupplementen en 238.333,22 euro kamersupplementen.
 
Lees het volledige persbericht

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00