Diabetessensor

Diabetespatiënten die opkijken tegen hun dagelijkse vingerprikken kunnen opgelucht ademhalen. Met de diabetessensor wordt prikken verleden tijd. Dit revolutionair systeem bestaat uit een soort pleister met minuscuul naaldje die de suikerspiegel meet, en uit een meettoestel die die gegevens  weergeeft.

Wat

​Hoe werkt het?

De pleister kleef je op de bovenarm en blijft ongeveer twee weken hangen. In de pleister zit een klein naaldje dat onderhuids constant je bloedsuikerspiegel meet. Als je het meettoestel vlakbij de pleister houdt, zie je hoe jouw suikerwaarden de afgelopen 4uur geëvolueerd zijn.
 
Je moet het meettoestel op 1 tot 4 cm van de pleister houden om de gegevens te kunnen lezen. Scannen door kledij is mogelijk en dat maakt dat het gemakkelijk te gebruiken is.

Kostprijs

De terugbetaling gaat vanaf 1 juli 2016 van start voor volwassenen en vanaf 1 augustus 2016 voor kinderen en adolescenten. Meer informatie over de voorwaarden voor terugbetaling en de kostprijs van de diabetessensor.

Overschakelen van vingerprik naar sensor

Vanaf 1 juli wordt de sensor terugbetaald voor volwassenen, vanaf 1 augustus voor kinderen en jongeren. Patiënten die vanaf dan voor controle naar hun (kinder)diabetescentrum gaan, zullen de kans krijgen om over te stappen naar het nieuwe meettoestel.


Patiënten die liever de vingerprik blijven gebruiken, kunnen hiervoor kiezen. Het is ook mogelijk om af te wisselen tussen de vingerprik en de diabetessensor. Spreek dit duidelijk af met je (kinder)diabetescentrum, zodat je zeker voldoende materiaal meekrijgt.

Voor- en nadelen

​Voordelen

De diabetessensor heeft verschillende voordelen ten opzichte van de vingerprik:

1. Hoger gebruikscomfort voor de diabetespatiënt:

  • Het meten van je suikerspiegel gebeurt in enkele seconden
  • Je kan je suikerspiegel subtiel meten op elk moment van de dag
  • Je afzonderen voor een vingerprik is niet meer nodig
  • Er komt geen bloed aan te pas

Door het verhoogd gebruiksgemak zullen patiënten ook meer geneigd zijn om hun suikerspiegel beter op te volgen.

2. Accurater overzicht van je glucosepeil.

Je krijgt niet alleen de waarde te zien, maar ook hoe je suikerspiegel evolueert (is hij relatief stabiel, of gaat hij in stijgende/dalende lijn). Het meettoestel bewaart ook de gegevens tot 90 dagen lang en kan die weergeven in grafieken. Op die manier bewaar je een goed overzicht en kan je gemakkelijker bijsturen wanneer nodig.

3. Het meettoestel geeft na twee weken zelf aan dat je de pleister moet vervangen.

Het verwijderen, opnieuw aanbrengen en activeren van een pleister is ook heel eenvoudig. Het diabetescentrum zal dit de eerste keer met jou overlopen.Het meten van je suikerspiegel gebeurt in enkele seconden.

Nadelen

  • Sommige patiënten kunnen allergisch reageren op de pleister
  • Bij sommige mensen blijft de pleister geen twee weken kleven
  • Bij zomerweer en bijpassende lichte kledij is de pleister goed zichtbaar op de arm
  • De sensor is maar 30 minuten waterbestendig en kan maximaal tot 1 meter diepte gaan. Lange zwempartijtjes kunnen er dus voor zorgen dat hij vroeger lost.
  • In sommige gevallen blijft het nodig de vingerprik te gebruiken, onder andere als het meettoestel hypoglycemie meldt, als de glucosespiegels snel veranderen zoals na een zware inspanning of als je symptomen niet overeenstemmen met de waarde die het meettoestel weergeeft.
 
 

Verschenen op 23 juni 2016 met medewerking van Bart Demyttenaere, adviserend geneesheer Nationaal Verbond van Socialistische Mutualiteiten.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00