Per type

Als diabetes niet of slecht behandeld wordt, loop je risico op ernstige gezondheidsproblemen. Daarom is het belangrijk om je bloedsuikerwaarden op peil te houden. De behandeling verschilt per type diabetes.

Diabetes type 1

​Behandeling

Heb je type 1, dan moet je jezelf insuline toedienen om gezond te blijven. Door de aantasting van je bètacellen krijgen je lichaamscellen immers geen of niet voldoende insuline. Je bent daarom voor de rest van je leven afhankelijk van insuline. Naast de medicatie moet je ook letten op je voeding en is het absoluut af te raden om te roken.

Zelf insuline toedienen  

Insuline dien je toe via onderhuidse inspuitingen. Insuline innemen via de mond zou niet lukken omdat de insuline wordt afgebroken door de enzymen van het spijsverteringsstelsel. Als patiënt leer je zelf insuline in te spuiten en je bloedsuikerwaarden te meten. Dit gebeurt uiteraard in samenwerking met je arts.  

Insulinedosis kan veranderen

In het begin heb je hoge dosissen insuline nodig. Dat komt omdat je lichaam ongevoelig is geworden voor insuline door de hoge bloedsuikerconcentratie.

Na deze startperiode komt de honeymoonfase. Dan heb je soms een tijdje minder of zelfs geen insuline nodig. De toegediende insuline geeft de alvleesklier namelijk rust waardoor die weer tijdelijk zelf insuline zal aanmaken. Stoppen met de behandeling doet men tijdens deze fase echter niet. Kleine dosissen insuline ondersteunen de bètacellen verder. Alleen als er een verhoogd risico is op hypoglycemieën of hypo’s, wordt de behandeling stopgezet. Deze fase kan drie weken tot ongeveer een jaar duren. 

De honeymoonfase is maar een tijdelijk fenomeen. Daarna zal je opnieuw hogere dosissen insuline moeten spuiten.

  

Diabetes type 2

Behandeling

​Als je diabetes type 2 hebt, kan een dieet en lichaamsbeweging soms voldoende zijn om het suikergehalte in je bloed te normaliseren. Voor de meesten is echter een behandeling met tabletten noodzakelijk.

Soorten medicatie

Er zijn verschillende soorten medicatie die op verschillende plaatsen in het lichaam inwerken. Je arts beslist welke tabletten voor jou het meest geschikt zijn.

  • Medicijnen die de werking van je eigen insuline verbeteren. Deze tabletten maken je lichaamscellen gevoeliger voor insuline waardoor ze beter glucose opnemen.
  • Medicijnen die de productie van eigen insuline in de alvleesklier stimuleren.
  • Medicijnen die de opname van glucose in de darm remmen.
  • Medicijnen die de afgifte van glucose door de lever verlagen.
  • Medicijnen die inwerken op het incretinesysteem. Incretine is een natuurlijk hormoon dat vrijkomt als er voedsel in de darm passeert. Ze stimuleren de insulineproductie en remmen tegelijk ook de aanmaak van glucagon (een hormoon dat de bloedsuikerspiegel verhoogt door glycogeen om te zetten in glucose). bij mensen met type 2 diabetes is het tekort aan incretines na de maaltijd mee verantwoordelijk voor de stijging van de bloedglucosewaarden.
 

Verander nooit zelf je medicatie zonder overleg met je arts. Soms werken tabletten na een tijd niet meer voldoende, dan kan het dat je moet overstappen op het inspuiten van insuline.

 

Vaak moet je ook cholesterolverlagende medicatie nemen om het risico op hart- en vaatziekten te verminderen.

 

Opvolging

De ondersteuning is afhankelijk van de ernst van je diabetes.

Zorgmodel: geen insuline-insputingen

Met een zorgmodel heb je jaarlijks recht op een tegemoetkoming voor 2 consultaties bij een diëtist. Als je een hoog risico hebt op voetwonden door diabetes, dan krijg je ook een tegemoetkoming voor 2 consultaties bij een podoloog. De terugbetaling kan je aanvragen bij het ziekenfonds met een attest van je huisarts.

Lees hier meer over het zorgmodel

 

Zorgtraject: één of twee insuline-inspuitingen per dag

Een zorgtraject zorgt voor een betere samenwerking tussen de huisarts, de specialist en de patiënt. Door de goede begeleiding kan je diabetes beter onder controle houden. Daarnaast heb je ook recht op verschillende tegemoetkomingen zoals een volledige terugbetaling van de raadplegingen bij je huisarts, gratis opleiding tot zelfzorg door een diabeteseducator, een terugbetaling van zelfzorgmateriaal…

Lees hier meer over de voordelen en voorwaarden van een zorgtraject

Verschenen op 28 juni 2012 en herzien op 30 september 2016 met medewerking van de Diabetes Liga. Met steun van de Vlaamse overheid.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

Voor al jouw vragen over gezondheid en welzijn.