Alcohol en diabetes

Vraag

Een onderzoek van de Utrechtse Universiteit bij 35 000 volwassenen zou uitgewezen hebben dat 2 glazen alcohol elke dag diabetes remt. Wat is jouw mening?

 

Antwoord

Dat je het risico op type 2 diabetes kan verminderen met een gezonde leefstijl is voldoende aangetoond. Dit wil zeggen het voorkomen van overgewicht, voldoende lichaamsbeweging, niet roken en een evenwichtige voeding. Er zijn ook studies die het gunstig effect van matig alcoholgebruik daarbij aantoonden.
Alcohol met mate zou ervoor zorgen dat de gevoeligheid van de lichaamscellen voor insuline verbetert. We weten reeds dat het drinken van 1 à 2 glazen alcohol per dag een gunstig effect heeft op hart- en vaataandoeningen.

Aan de Universiteit van Utrecht heeft men onderzocht of mensen, die zich al hielden aan meerdere gezonde leefgewoonten, ook nog baat hadden bij een matige alcoholconsumptie (1 drankje voor vrouwen en 2 voor mannen).
Hieruit bleek dat personen die met mate alcohol dronken en daarbij ook nog minstens 3 van de 4 gezonde leefgewoonten naleefden, 40 % minder kans hadden om diabetes te ontwikkelen dan geheelonthouders.

Het gaat hier wel over matige alcoholconsumptie en dat is heel belangrijk. Voor vrouwen is dat 1 tot 2 glazen per dag en voor mannen 2 tot 3 glazen per dag.

Overmatig alcoholgebruik is op lange termijn nadelig voor je hart en bloedvaten. Daarnaast vergroot een langdurig overmatig gebruik de kans op bepaalde vormen van kanker. Het kan de hersenen en de lever aantasten en leiden tot verminderde vruchtbaarheid bij vrouwen en mannen.

Je kan besluiten dat je bij een gezonde leefstijl alcohol mag nuttigen. Als je  diabetes hebt, moeten je er wel voorzichtig mee omspringen aangezien alcohol in combinatie met bepaalde diabetesmedicaties wel nadelige gevolgen kan hebben. 

 

Vriendelijke groeten
Martine Van Tichelen, diabetescoach

Verschenen op 27 mei 2011 en herzien op 16 juli 2016

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00