Alternatieven voor suiker

Vraag

Klopt het dat Tagatesse® beter is als zoetstof dan maltitol bij diabetes?

 

Antwoord

Tagatesse®, wat eigenlijk een merknaam is, en maltitol zijn verschillend van elkaar.

Tagatesse® 

Tagatesse® is eigenlijk een merknaam. Het staat voor een zoetstof die is samengesteld uit verschillende ingrediënten. De grootste component is tagatose.

De zoetkracht van tagatose is ongeveer 92 % in vergelijking met sucrose of tafelsuiker en het brengt ongeveer 1,5 kcal per gram aan. Suiker daarentegen bevat 4 kcal per gram. De tagatose bevat geen sporen meer van lactose en glucose. Het heeft nauwelijks invloed op de bloedsuiker.

Als je een product wil kopen met tagatose, kijk dan steeds goed op het etiket het energie-, koolhydraten- en vetgehalte na. Denk eraan dat de tagatose nauwelijks de bloedsuiker beïnvloedt, dus voor mensen met diabetes niet als koolhydraat hoeft meegerekend te worden. Vaak bevatten deze dieetproducten een hoger vetgehalte om de smaak te verbeteren, wat uiteraard ook niet bevorderlijk is voor diabetes.

Malitol

Maltitol is een polyol of suikeralcohol die wordt gebruikt als kunstmatige zoetstof. Het heeft 0,7 tot 0,9 keer de zoetkracht van suiker. Het heeft een zoete smaak zonder bijsmaak en wordt veel gebruikt in snoepgoed.

Maltitol wordt deels opgenomen in je dunne darm en in je lichaam verwerkt als glucose. Sommige studies geven aan dat het een beperkte invloed op de bloedsuikers zou hebben.  Het niet opgenomen deel komt in de dikke darm en wordt daar door de darmflora omgezet tot gisten. Hierbij komen o.a. gassen vrij. Deze zorgen voor winderigheid, diarree en krampen. Bij sommige personen werkt het ook laxerend. Bij normaal gebruik en toepassingen zijn er geen bijwerkingen te verwachten. Deze treden pas op bij inname van 25 tot 30 gram in één keer.

1 gram maltitol bevat ongeveer 2 tot 2,5 kcal.

Vriendelijke groeten
Martine Van Tichelen, diabetescoach

Verschenen op 27 mei 2011 en herzien op 14 juli 2016

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00