Diabetes en overgewicht

Vraag

Ik ben sinds 1990 diabetespatiënte en ben ondertussen 30 kg aangekomen, alhoewel ik mijn dieet goed opvolg. Ik heb al van alles geprobeerd om deze er terug af te werken, tot zelfs 6 uur per dag intens bewegen.  Nu hebben ze mij verteld dat ik nooit zal kunnen vermageren, omdat ik ongeveer 90 eenheden insuline per dag spuit en dat de insuline verhindert om te vermageren. Ik heb ook last van adervernauwing en loop risico op een hartinfarct volgens de hartspecialist. Bestaan er klinieken waar ik terecht kan?

 

Antwoord

Jouw situatie is inderdaad niet gemakkelijk. Het is heel positief dat je al heel wat inspanningen deed. Je bent zelfs naar mijn mening iets te intensief beginnen bewegen. Als je zo intensief beweegt, is dat moeilijk vol te houden. Het is te zwaar waardoor je sneller stopt. Zeker wanneer je het resultaat maar traag ziet vorderen.
 
Het feit dat je echt om hulp vraagt is een belangrijke motivatie om ook werkelijk inspanningen te leveren en zo aan je levenswijze te werken.

De reden waarom je 90 eenheden insuline per dag moet injecteren heeft natuurlijk ook wel te maken met het feit dat je wat zwaarder bent. Als je vermagert, ga je merken dat je veel minder insuline nodig hebt. Insuline is een hormoon dat niet alleen de suikers uit het lichaam verwerkt, maar ook eiwitten en vetten aanmaakt. Het klopt dat je daar enkele kilo's van aankomt, maar nooit zo veel als je vernoemt.

Je vroeg mij ook of er ziekenhuizen bestonden waar je terecht kan voor hulp, zoals een maagoperatie. Die bestaan, maar dit bespreek je toch eerst beter met je huisarts of behandelende diabetoloog.
 
Voor je een ingreep kan laten doen moet je voldoen aan heel wat voorwaarden.
Een van de ingrepen is bariatrische heelkunde. Na bariatrische heelkunde wordt een groter gewichtsverlies vastgesteld t.o.v. andere maatregelen maar er blijven veel vragen onbeantwoord. Zo is het niet duidelijk welke techniek het meest geschikt is voor welke patiënt en wat de gevolgen zijn van de ingreep. En net als bij elke heelkundige ingreep kunnen er ook complicaties optreden. Gastric bypass leidt bij een aantal patiënten tot nutritionele tekorten op langere termijn. Bij alle ingrepen zijn langdurige medische opvolging en een levenslang dieet noodzakelijk.
 
Een andere mogelijkheid is om naar begeleidingsgroepen te gaan voor mensen met overgewicht. Deze worden bijvoorbeeld georganiseerd door revalidatie- en gezondheidscentra, die meestal aan een ziekenhuis verbonden zijn. Mensen met overgewicht, die daarbij risico hebben op het krijgen van hartproblemen, worden er begeleid in groep. Dit gebeurt door beweegexperten. Er zijn ook artsen en diëtisten aanwezig die gespecialiseerd zijn in obesitas en overgewicht.

Voor je stappen onderneemt, vertel je best eerst aan je huisarts dat je echt ongerust bent over je overgewicht en dat je er aan wil werken. Indien je hiermee toch niet verder geraakt, adviseer ik je om naar een diabetoloog te gaan die je kan doorverwijzen naar de juiste instanties. Zij hebben immers meer contacten in ziekenhuizen. Vraag er ook naar een diëtiste die gespecialiseerd is in obesitas.
 
Begin niet op eigen houtje intensief te bewegen. Als je zelf wat aan lichaamsbeweging wil doen, doe dit dan door kleine dingen in het huishouden te doen. Ga bijvoorbeeld te voet naar de winkel, wandel in de tuin, fiets een half uurtje op de hometrainer,... Deze kleine zaken houden je gemotiveerd. Grote inspanningen doe je beter onder begeleiding.

Ik vind het zeer positief dat je aan jouw levenswijze wil werken. Neem zeker en vast het initiatief om de eerste stappen met de juiste personen te zetten.

Vriendelijke groeten
Martine Van Tichelen, diabetescoach

Verschenen op 27 mei 2011 en herzien op 14 juli 2016

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00