Diabetes type 2 erfelijk?

Vraag

Mijn moeder en broer hebben diabetes type 2. Loop ik veel risico om het ook te krijgen?

 

Antwoord:

Diabetes type 2 of ouderdomsdiabetes is een chronische aandoening waarbij het lichaam onvoldoende insuline produceert of waarbij de lichaamscellen onvoldoende op de insuline reageren. Insuline is een hormoon, aangemaakt in de alvleesklier, dat het lichaam helpt om de bloedglucose in de cellen te krijgen.

Nu is het wel zo dat type 2 diabetes de meest erfelijke vorm is van diabetes en heel vaak verschijnt diabetes type 2 in dezelfde familie. Dus er bestaat echter wel een kans dat je ook dat gen geërfd hebt, hoewel dat uiteraard niet zeker is.

Maar anderzijds is het ook wel zo dat je het risico op het krijgen van diabetes met de helft kan verminderen door er een gezonde leefstijl op na te houden. Zo heeft onderzoek bewezen dat mensen die een half uur per dag extra bewegen en veel aandacht schenken aan gezonde voeding met behoud van een gezond gewicht, het risico op het krijgen van diabetes met de helft verminderen. Door beweging en gezonde voeding maak je de lichaamscellen immers gevoeliger voor insuline.

Laat best ook jaarlijks een nuchtere bloedcontrole uitvoeren bij je huisarts, die dan ook de nuchtere bloedsuiker laat bepalen.

  • De bloedsuikerwaarde varieert bij mensen zonder diabetes tussen de 60 milligram per deciliter (mg/dl) en 100 mg/dl.
  • Bij een waarde boven de 126 mg/dl nuchter, wordt vaak verder onderzoek gedaan om de diagnose uit te sluiten. Een laboratoriumanalyse is hierbij het meest aangewezen om de diagnose diabetes te bevestigen.

Aangezien je echt wel ongerust lijkt, zou ik dit zeker bij een volgend bezoek aan je huisarts bespreken.

Wat is diabetes type2?

 

Vriendelijke groeten
Martine Van Tichelen, diabetescoach

Verschenen op 28 mei 2011 en herzien op 14 juli 2016

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00