Diabetesdieet ooit voorbij?

Vraag

Ik heb diabetes type 2 en volg een strikt dieet en beweeg veel. Mijn suikerspiegel staat nu altijd tussen de 100 en 130 en mijn gemiddelde suiker is 6,2. Is er een mogelijkheid dat ik ooit van dit dieet verlost geraak?

 

Antwoord:

Als je een gezonde leefstijl hebt, d.w.z. bewegen, gezond eten volgens de voedingsdriehoek en een gezond gewicht behouden, kan je symptoomvrij leven. Zo verminder je het risico op verwikkelingen ten gevolge van diabetes op lange termijn.

Genezen van diabetes gaat echter niet.

Ik kan je momenteel nog weinig extra advies geven om het beter te doen. Je bloedsuikers variëren tussen de 100 en 130 mg/dl en je HbA1c bedraagt 6,2 %. Wetende dat een HbA1c onder de 7% ideaal is, is dat dus ook heel goed.

Het is wel zo dat je dit bereikt hebt door het feit dat je er net die gezonde leefstijl op na houdt. Wat voeding betreft mag iemand met diabetes in principe alles eten, zolang hij maar rekening houdt met de koolhydraten en vetten. De Sweetbee voedingsatlas kan je hierbij helpen. Deze kan je afhalen in de kantoren van ons ziekenfonds.

Verder adviseer ik ook om naast gezonde voeding dagelijks extra te bewegen. Onderzoek heeft immers uitgewezen dat dit het risico op het krijgen van hart- en vaataandoeningen met de helft reduceert.

Blijf vooral zo verder doen. Het zal zeker zijn vruchten afwerpen.

Vriendelijke groeten
Martine Van Tichelen, diabetescoach

Verschenen op 27 mei 2011 en herzien op 14 juli 2016

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00