Kuitkrampen en diabetes

Vraag

Ik krijg kuitkrampen in beide benen na 1 km stappen. Zou dit te maken hebben met mijn diabetes? 

 

Antwoord:
 
Kuitkrampen kunnen inderdaad te maken hebben met je diabetes. Een minder goed geregelde diabetes (> 7 %) is namelijk niet bevorderlijk voor de bloedvaten. Hoe hoger het suikergehalte in je bloed, hoe groter de kans op dichtslibben van je aders. Het fenomeen dat je benoemt, pijn in onderbenen na 1 km wandelen, die verdwijnt na even te rusten, wordt claudicatio intermittens genoemd. Dit wordt ook wel eens etalagebenen genoemd. Het is een stadium van perifeer vaatlijden (PAV).
 

PAV is een ziekte van de slagaders in de benen en soms de armen tengevolge van de afzetting van vet, zogenaamde plaques, in de wand van de slagader en van verharding of verkalking van de wand van de slagader. Dit proces noemen we atherosclerose of slagaderverkalking. Meestal leidt atherosclerose tot vernauwing of zelfs totale afsluiting van de slagader. Hierdoor wordt de bloedaanvoer naar de benen afgeremd waardoor de weefsels die van dat bloedvat afhankelijk zijn te weinig zuurstof krijgen. Men noemt dit ook ischemie.

Als gevolg hiervan kan je pijn krijgen in je kuit, dijbeen of bil tijdens het stappen. Na korte tijd rusten verdwijnt de pijn en kan je weer een stukje lopen.

Met een eenvoudig en pijnloos onderzoek kan de arts nagaan of er bij jou sprake is van PAV.

Er bestaan geen geneesmiddelen om het perifeer arterieel vaatlijden zelf of claudicatio intermittens te behandelen. Het is vooral belangrijk om andere mogelijke vaat- en hartproblemen nauwgezet op te volgen en te voorkomen door het behandelen van hoge bloeddruk en te hoge cholesterol. Je arts zal je daarvoor zo nodig aangepaste geneesmiddelen voorschrijven.

De allerbelangrijkste maatregel is de aanpak van heel wat ongezonde leefgewoonten: stoppen met roken, een aangepaste en gezonde voedingsgewoonte, voldoende blijven bewegen en er zeker voor zorgen dat je diabetes goed onder controle wordt gehouden (< 7%).


Bespreek dit zeker met je huisarts.

 

 

Vriendelijke groeten
Martine Van Tichelen, diabetescoach

Verschenen op 28 mei 2011 en herzien op 14 juli 2016

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00