Suikerwaarde zelf meten

Vraag

Kan je zelf je suikerwaarde bepalen? Hoe doe je dat?

 

​Antwoord
 
Om je een idee te geven van gemiddelde bloedsuikerwaarden: deze variëren bij mensen zonder diabetes tussen de 60 mg/dl en 100 mg/dl. Een waarde boven de 126 mg/dl kan wijzen op diabetes. Verder onderzoek moet de diagnose van diabetes al dan niet bevestigen. Wanneer je waarden tussen 100 en 126 mg/dl schommelen, kan je huisarts je ook al adviseren om voldoende aandachtig te zijn. In vakjargon wordt dit stadium prediabetes genoemd.
 
Prediabetes kan een voorstadium zijn van type 2 diabetes. Wanneer je dan een dieet volgt en elke dag een half uur extra beweegt, kan je het risico op het krijgen van diabetes halveren.
 
Je kan zelf je bloedsuikerwaarden bepalen door middel van een bloedglucosemeter, die je kan aankopen. Deze meet het bloedglucosegehalte in een bloedmonster, verkregen door een eenvoudige vingerprik. Voor dit toestel kan je terecht bij de medische shops van het socialistische ziekenfonds. Zij lichten je ook het juiste gebruik van het toestel toe. Het is wel belangrijk om deze resultaten regelmatig te bespreken met je huisarts.   
 
 

Vriendelijke groeten.
Martine Van Tichelen, diabetescoach

Verschenen op 28 mei 2011 en herzien op 14 juli 2016

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00