Taart en diabetes

Vraag

Ik heb diabetes. Mag ik eenmaal per week een zelfgemaakt taartje eten?

 

Antwoord:

Bij de behandeling van diabetes is aandacht voor gezonde voeding heel belangrijk. Je moet letten op je suikerinname en vetinname.

Het eten van taart heeft zeker invloed op je bloedsuikers. Indien je de taart zelf bakt, bevat deze eveneens koolhydraten (verzamelnaam voor suikers). Dit komt door de bloem. Het voordeel van een zelfgemaakt taartje is dat je weet wat en hoeveel je er in hebt gedaan.

Tips:

  • Gebruik zoetstoffen i.p.v. suiker. De invloed op de bloedsuikers is dan minder groot.
  • Let op met de bereidingsvetten. Bepaalde vetsoorten zijn niet bevorderlijk voor de bloedvaten, die bij personen met diabetes net extra aandacht moeten krijgen.

Besluit: het eten van een stukje taart kan, als dat met mate gebeurt en met aandacht voor de principes van gezonde voeding.

Voor adviezen omtrent voeding bij personen met diabetes verwijs ik graag verder naar de webdiëtiste van deze website. Je vindt er ook veel antwoorden rond dieet en diabetes, over vervangproducten van suikers, recepten, enz.  

Indien je graag persoonlijk contact wil met een diëtiste, vind je op deze website de contactgegevens van de dieetdiensten in je buurt.  

 

 

Vriendelijke groeten
Martine Van Tichelen, diabetescoach

Verschenen op 27 mei 2011 en herzien op 14 juli 2016

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00