Ramadan met diabetes?

​Moslims die vasten tijdens de ramadan onthouden zich van eten, drinken, orale medicatie en roken van zonsopgang tot na zonsondergang. Bij diabetes houdt dat gezondheidsrisico's in.

 

Vrijstelling 

In De Koran (Sourate 2, vers 183) worden sommige personen vrijgesteld van de verplichting tot vasten, vooral als het vasten kan leiden tot schadelijke gevolgen voor de persoon. Als je diabetes hebt, val je onder deze categorie. Je loopt risico op verwikkelingen als je voedingspatroon, de omvang van de maaltijd en je vochtinname sterk verandert.
 

Gezondheidsrisico's

  • Je kan het bewustzijn verliezen door te weinig suiker in je bloed.
  • Je kan in een coma raken door te veel suiker in je bloed.
  • Te veel suiker in het bloed kan op lange termijn ernstige ziektes veroorzaken.
 

Enkel onder begeleiding 

De ramadan is een belangrijke periode voor moslims. Ondanks gezondheidsrisico's willen sommige patiënten met diabetes toch graag vasten. Voor mensen met diabetes type 1 wordt dat in alle gevallen afgeraden om gezondheidsredenen. Als je diabetes type 2 hebt, is het zeker aan te raden om je persoonlijk te laten begeleiden door een arts. Het risico dat je uit evenwicht raakt, is namelijk vrij groot. De arts kan de nadelige gezondheidseffecten zo goed mogelijk helpen beperken. 
 
 

Verschenen op 8 juni 2012 en herzien op 14 juli 2016 met medewerking van Dr. Vera De Groof, adviserend geneesheer NVSM

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

Voor al jouw vragen over gezondheid en welzijn.