Geneesmiddelen

​De basisbehandeling bestaat uit geneesmiddelen die je inademt via een inhalator of puffer. Ze komen daardoor meteen terecht waar ze moet werken: in de longen. Daardoor hebben ze ook minder bijwerkingen. Er bestaan verschillende types inhalatoren. Het is belangrijk om je puffer juist te gebruiken, zodat er genoeg van het geneesmiddel in je longen terechtkomt.

 

​Luchtwegverwijders of bronchodilatoren

Deze geneesmiddelen laten je vrijer ademen. Ze doen de spiertjes rond je luchtwegen ontspannen, waardoor die luchtwegen zich verder kunnen openen. Twee soorten stoffen doen dat. Ze werken elk op hun eigen manier, maar het ene type is niet beter dan het andere.
Er bestaan luchtwegverwijders die snel maar kort werken, andere die 12 tot 24 uur lang werken. De kortwerkende gebruik je telkens wanneer je moeite hebt met ademen, de langwerkende dienen om kortademigheid te voorkomen.

Ontstekingsremmers

Ze verminderen de chronische ontsteking van je luchtwegen. Meestal is dat cortisone die je inademt door een inhalator.

Cortisonepilletjes

Deze zijn soms nodig. Je mag ze maar gedurende een korte periode nemen, wanneer het tijdelijk slechter gaat. Cortisone heeft namelijk ernstige bijwerkingen als je het lang doorneemt. Een ervan is het verzwakken van je spieren. Daardoor word je minder mobiel en nog kortademiger dan je al was.

Antibiotica

Ze zijn alleen nodig als je een ernstige opstoot hebt door een infectie in de luchtwegen. Door de COPD heb je niet genoeg natuurlijke afweer meer om goed te kunnen vechten tegen infecties. Tijdens een opstoot die niet veroorzaakt is door een infectie zijn antibiotica niet nuttig.

Verschenen op januari 2014 met medewerking van professor Wilfried De Backer, diensthoofd longziekten UZA.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00