Zuurstof

​Wanneer je ademnood te hoog is, heb je extra zuurstof nodig. Hoe je die zuurstof toegediend krijgt en hoe vaak dat nodig is, hangt af van je toestand. Sommige mensen hebben alleen tijdelijk zuurstof nodig tijdens een opstoot, gedurende enkele uren tot dagen. Tot het weer beter gaat. Als de ziekte al in een ernstig stadium zit, heb je dagelijks zuurstof nodig: alleen ’s nachts, alleen bij inspanningen of de klok rond.

 

Je moet zuurstof gebruiken zoals het hoort. Overdosering is gevaarlijk. Zuurstof is ook erg brandbaar. Niemand in je buurt mag roken als je zuurstof gebruikt, jijzelf al helemaal niet!

Er bestaan verschillende methodes om zuurstof te gebruiken.

  • Met een zuurstofconcentrator. Dat is een elektrisch toestel dat de zuurstof uit de omgevingslucht filtert en concentreert. Jij ademt die zuurstof in door een neusbrilletje, een slangetje dat rond je oren zit en onder je neus doorgaat. Voor een standaard zuurstofconcentrator heb je elektriciteit en dus een stopcontact nodig. Dat beperkt je in je bewegingsvrijheid. Er bestaan apparaten waarmee je vooraf kleine flesjes kan vullen om mee te nemen wanneer je naar buiten gaat. Er bestaan ook kleine draagbare apparaten die werken op een batterij.
  • Vloeibare zuurstof uit een zuurstoffles, die je inademt door een masker. Dit is alleen voor mensen die erg veel zuurstof nodig hebben.
  • Ademhalingsondersteuning. Je ademt dan door een masker, verbonden met een toestel. Dat toestel geeft positieve druk, waardoor je luchtwegen beter open blijven. Dat is meestal vooral ’s nachts nodig, als je vaak wakker wordt of als je ook last hebt van slaapapnoe.

Zuurstof nodig voor langere tijd?

Als je zuurstof krijgt toegediend voor langere tijd is het praktisch je zuurstofgehalte in het bloed te kennen. Hiervoor bestaan niet al te dure toestelletjes die je een tamelijk correcte meting geven. Je weet dan vlugger wanneer je bijkomende zuurstof moet toedienen. Spreek er over met je pneumoloog.

 

Verschenen op januari 2014 met medewerking van professor Wilfried De Backer, diensthoofd longziekten UZA.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00