Wat?

​COPD is een ernstige ziekte van de longen. Een hoest die niet meer overgaat en kortademigheid zijn de meest opvallende klachten. COPD komt vaak voor, maar veel mensen weten in het begin niet dat ze de ziekte hebben. Ze begint immers ongemerkt, maar wordt steeds erger als je er niets tegen doet. Hoe vroeger COPD ontdekt wordt, des te beter. COPD is ongeneeslijk. Er bestaan wel goede geneesmiddelen die je symptomen onder controle houden en verlichten. Daarnaast kan je adem- en hoesttechnieken leren. Ook gezond eten en genoeg bewegen zijn manieren om beter met de ziekte te kunnen leven. Roken is de belangrijkste oorzaak van COPD. Alleen stoppen met roken houdt de verdere achteruitgang van je luchtwegen tegen.

 

​Wat betekent COPD?

 • De afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease, ofwel chronisch obstructief longlijden. Obstructief betekent dat je ademhaling gehinderd wordt door een vernauwing van je luchtwegen. Chronisch betekent dat die vernauwing er altijd is.
 • COPD is een verzamelnaam voor twee longziekten, die nauw verbonden zijn met elkaar: chronische bronchitis en longemfyseem.

Hoe werken je longen?

Je longen halen zuurstof uit de lucht die je inademt. Zonder zuurstof kan je niet leven.

Je kan de longen vergelijken met een omgekeerde boom. De holle luchtpijp is de stam, die zich in twee grote takken splitst: de luchtwegen of bronchiën. Die luchtwegen vertakken zich tot almaar dunnere takjes of bronchiolen. De allerkleinste luchtwegtakjes monden uit in druifvormige trosjes, de longblaasjes. Die blaasjes zijn de bladeren van de boom.

Lucht die je inademt reist door de luchtwegen, steeds dieper de longen in tot in de longblaasjes. De blaasjes doen het belangrijkste werk. Ze nemen zuurstof op uit de lucht en geven hem af aan ons bloed. Het bloed brengt die zuurstof daarna tot in de verste uithoeken van ons lichaam. Tegelijk halen longblaasjes de afvalstof koolzuurgas uit het bloed en geven het af aan de lucht die we weer uitademen.

Wat gebeurt er bij COPD?

 • Een voortdurende ontsteking beschadigt de luchtwegen. Ze zwellen vanbinnen op en vernauwen. Daardoor werken ze niet goed meer. Inademen gaat nog wel, maar je krijgt niet alle ingeademde lucht meer uitgeademd. Er blijft dus voortdurend ingeademde lucht in de longen zitten.
 • De luchtwegen maken extra veel slijm aan, als reactie op de ontsteking.
 • De longblaasjes worden beschadigd. Gezonde longblaasjes hebben stevige wanden. Maar bij COPD verslappen hun wanden en vormen ze samen grote slappe blaasjes. Ze kunnen hun taak dan niet goed meer vervullen. Daardoor bevat je bloed te weinig zuurstof en te veel koolzuurgas.

Chronische bronchitis is een ander woord voor de voortdurende ontsteking van de luchtwegen.

Emfyseem slaat op de kapotte longblaasjes. Er is echter een wisselwerking tussen beide aandoeningen: zonder de steun van stevige longblaasjes vernauwen de luchtwegen nog meer.

COPD is geen astma

Ook astma is een chronische ontstekingsziekte van de luchtwegen. De klachten en de behandeling lijken wel wat op die van COPD. Er zijn echter wel grote verschillen met COPD. Sommige mensen hebben zowel astma als COPD.

 • Bij astma vernauwen de luchtwegen zich alleen maar tijdens een astma-aanval. De rest van de tijd werken de longen van iemand met astma helemaal normaal. Bij iemand met COPD zijn de luchtwegen altijd vernauwd.
 • De luchtwegen van iemand met astma worden niet zieker en zieker. Bij COPD wordt de ontsteking van de luchtwegen wel geleidelijk aan erger, als ze tenminste niet behandeld wordt.
 • Astma tast de longblaasjes niet aan.
 • Astma begint meestal op jonge leeftijd, COPD op latere leeftijd.
 • Tijdens een astma-aanval heb je vooral last van ademnood, niet van slijmen.
 • Mensen met astma hebben vaak ook een allergie.

Verschenen op januari 2014 met medewerking van professor Wilfried De Backer, diensthoofd longziekten UZA

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00