Sport en zwemmen met astma

​Waar kan je als ouder op letten als je kind met astma gaat sporten of zwemmen?

 

​Een kind met astma mag je niet beperken in de activiteiten die normaal zijn voor iemand van zijn leeftijd. Goede lichaamsbeweging is belangrijk voor de gezondheid. Je kind helemaal niet laten sporten uit schrik voor een aanval, is een slechte reflex. Als je kind teveel last ondervindt van zijn astma, dan raadpleeg je beter zijn arts om de basisbehandeling bij te laten sturen.

Zwemmen is een geval apart. Op zichzelf is zwemmen een gezonde vorm van lichaamsbeweging, ook als je astma hebt. De zwembewegingen zelf lokken geen aanvallen uit, maar de prikkelende geur van de ontsmettingschloor kan dat wel doen.

Laat je kind liever vóór het zwemmen een extra pufje gebruiken, dan het helemaal niet te laten meezwemmen. Alleen als het na het zwemmen de rest van de dag en nacht last blijft hebben, is zwemmen af te raden.

Zwemmen in open lucht is meestal geen probleem, evenmin als in zwembaden die ontsmettingsmethoden zoals ozon of koper/zilverelektrolyse gebruiken. De meeste openbare zwembaden in België gebruiken echter chloor, waardoor vooral de luchtwegen van kleine kinderen geïrriteerd kunnen worden. Vlak boven het wateroppervlak zijn de chloordampen immers het meest geconcentreerd. De kleinste kinderen ademen er het meest van in, omdat ze maar net met het hoofdje boven het wateroppervlak uitkomen. Toch is dit probleem de laatste jaren sterk verminderd door een veel strengere controle op de kwaliteit en de verluchting van de zwembaden.

Verschenen op 16 januari 2015 met medewerking van professor dokter Anne Malfroot en dokter Elke De Wachter, kinderlongziekten-allergiekliniek, UZ Brussel

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00