Apotheker geeft info bij astmamedicatie

De apotheker kan patiënten helpen die een puffer gebruiken tegen chronische astma. Deze begeleiding bestaat uit 2 individuele gesprekken van een twintigtal minuten en is volledig gratis.

 

​Waarom?

Veel patiënten met astma inhaleren hun geneesmiddel niet zoals het zou moeten, vaak zonder dat ze dit beseffen. Ze gebruiken een verkeerde techniek en/of puffen niet trouw. Hierdoor gaat er geneesmiddel verloren en werkt het onvoldoende, met meer klachten tot gevolg.

Hoe?

Tijdens twee gesprekken van 15 à 20 minuten:

 • geeft de apotheker je alle noodzakelijke informatie voor een optimale behandeling;
 • evalueert de apotheker met jou de eventuele moeilijkheden die je hebt met je behandeling en hij stelt je aangepaste oplossingen voor;
 • antwoordt de apotheker in alle vertrouwen op alle vragen die je hebt over je geneesmiddel en over astma.

De twee gesprekken vinden plaats op afspraak en met enkele weken tussentijd. Indien nodig zal de apotheker je aanraden je arts te raadplegen.

Voordelen?

Dankzij een betere kennis en gebruik van je geneesmiddel verbeter je de effectiviteit van je behandeling en verkleint het gevaar voor nevenwerkingen. Niets dan voordelen dus. Met een goed opgevolgde behandeling kunnen het aantal en de intensiteit van de klachten en crisissen verminderen. Op langere termijn kan dit het risico op complicaties verlagen.

Voor wie?

 • nieuwe astmapatiënten
 • patiënten die reeds dagelijks inhalatiecorticoïden nemen, maar bij wie de astma onvoldoende onder controle is. Hier moet wel aan de volgende voorwaarden voldaan zijn:
   • De patiënt heeft geen begeleidingsgesprek in de afgelopen 12 maanden gehad.
   • De klachten van astma traden op voor de leeftijd van 50 jaar.
   • De patiënt wordt wakker door astmaklachten, kortademigheid of hij heeft herhaaldelijk een inhalator met snelwerkende medicatie nodig.

Verschenen op 19 december 2014 en aangepast op 28 februari 2018 met medewerking van Alain Bourda, apotheker NVSM

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00