Hoe behandelen en stappenplan

​Van astma kan je niet genezen. Tegenwoordig kan je met astma wel een volledig normaal leven leiden, dankzij geneesmiddelen die de ziekte onder controle houden. Deze geneesmiddelen zijn langdurig en grondig onderzocht en zijn veilig.

 

​De behandeling bestaat uit twee soorten geneesmiddelen.

 • Een noodbehandeling met een luchtwegverwijder. Dit middel zet je luchtwegen weer open wanneer een astma-aanval ze doet vernauwen. Je gebruikt het dus alleen tijdens een aanval of preventief wanneer de kans op een aanval groot is.
 • Een onderhoudsbehandeling of basisbehandeling met een ontstekingswerend middel. Meestal is dat een corticosteroïd, een geneesmiddel dat afgeleid is van cortison. Dat middel onderdrukt de ontsteking van de luchtwegen en voorkomt astma-aanvallen. Daardoor heb je de noodbehandeling nauwelijks of niet meer nodig.

Die geneesmiddelen adem je in. Zo komen ze snel terecht in de longen en nergens anders. Er bestaan verschillende types van inhalatoren. Ieder firma heeft wel zijn eigen model. Je moet juist met je inhalator kunnen omgaan. Dan pas komt er genoeg van het middel in je longen terecht en bijvoorbeeld niet in je mond. Je dokter, een verpleegkundige en je apotheker kunnen je uitleggen hoe je het toestel goed gebruikt.

Stappenplan

Het is de bedoeling om je astma met zo weinig mogelijk geneesmiddelen onder controle te houden. Daarvoor wordt een stappenplan gebruikt. Dit plan werd goedgekeurd door de Wereld GezondheidsOrganisatie.

Het gaat als volgt:

 • Opbouw of step-up

  Stap 1. Een noodbehandeling met een snelwerkende luchtwegverwijder. Heb je dat reddingsmiddel maar af en toe nodig, dan blijft het daarbij.
  +
  Stap 2. Een onderhoudsbehandeling met een ontstekingswerend middel. Je moet het middel dagelijks gebruiken, ook als je je prima voelt. Anders keren de aanvallen terug.
  Een onderhoudsbehandeling is nodig zodra je meer dan eens per week je noodbehandeling nodig hebt, en zeker als je ’s nachts of in de vroege ochtend wakker wordt door aanvallen.
  +
  Stap 3. Een onderhoudsbehandeling met daarbij een tweede of zelfs derde middel, als het vorige alleen niet genoeg was. Of een hogere dosis.
 • Afbouw of step-down

  Komt je astma met een bepaalde onderhoudsbehandeling volledig onder controle, dan houd je die behandeling minstens drie maanden vol.
  Daarna probeer je onder begeleiding van je arts weer af te bouwen. Je stopt met het laatst toegevoegde middel en gaat alleen verder met de overige. Blijf je volgende drie maanden goed, dan gaat er daarna weer iets vanaf. Gaat het niet goed, dan komt het middel dat er het laatst van wegviel, terug bij.
  Uiteraard mag je nooit op eigen houtje middelen toevoegen of weglaten, maar alleen volgens de richtlijnen van je arts!

Prikkels vermijden

Om aanvallen te voorkomen, moet je zo veel mogelijk de prikkels vermijden. Welke dat zijn, weet je uit ondervinding en door het resultaat van de allergietests.

Verschenen op 15 januari 2015 met medewerking van professor Walter Vincken, diensthoofd dienst longziekten, UZ Brussel

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00