Onderzoek en diagnose

Er bestaat geen test die zwart op wit bewijst dat je astma hebt. De dokter stelt astma vast aan de hand van het volgende.​

 

 • Je verhaal
  De dokter zal je vragen stellen. Dit zijn mogelijke vragen:
   • Wat voel je tijdens een aanval: wat zijn je symptomen?
   • Wanneer heb je meestal last? Word je er ’s nachts of ’s ochtends vroeg wakker van? Wat lokt de aanval uit? Begint het bijvoorbeeld tijdens of na een lichamelijke inspanning?
   • Heb je een of andere allergie?
   • Zit astma of allergie in de familie?
   • Ben je een roker of niet-roker?
 • De blaastest of spirometrie
  Dit onderzoek meet hoe snel en hoeveel lucht je in één keer kan uitblazen. Daarvoor moet heel hard en volledig je longen leegblazen door een mondstuk dat verbonden is met een toestel. Tijdens een aanval is die hoeveelheid verminderd. Dat valt af te lezen aan het resultaat van de spirometrie. Als het resultaat van de spirometrie flink verbetert na inademen van enkele pufjes van een luchtwegverwijdend geneesmiddel, dan is de diagnose astma heel waarschijnlijk.
  Vaak is de aanval echter al voorbij wanneer je bij de dokter aankomt. Op dat moment gedragen je luchtwegen zich weer normaal en is er geen vernauwing meetbaar.
  Om dan toch de astmadiagnose te kunnen stellen, wordt een 'mini' astma-aanval uitgelokt. Dat heet ook provocatietest. Dat onderzoek kan alleen onder nauw toezicht gebeuren in een longfunctielab in het ziekenhuis.
  Om de aanval uit te lokken, laat men je histamine inademen, een stof die bij om het even wie de luchtwegen vernauwt. Je krijgt eerst een heel lage dosis, die stapsgewijs verhoogd wordt. Na elke toediening wordt een spirometrie uitgevoerd, tot je luchtwegen bij een bepaalde dosis vernauwen.
  Reageer je te heftig op het middel, dan heb je overgevoelige luchtwegen. Dat is een sterk argument voor astma, maar het is nog geen doorslaggevend bewijs.
  Reageren je vernauwde luchtwegen daarna heel goed op een luchtwegverwijder en gaan ze weer helemaal openstaan, dan wijst ook dat op astma.
 • Allergietests
  Vermoedt de dokter dat een allergie je astma veroorzaakt, dan gebeuren tests om op te sporen waarvoor precies je allergisch bent. Dat gebeurt op twee manieren:
   • Een huidpriktest. Kleine hoeveelheden van verschillende soorten allergenen worden met een prikkertje in de huid op je onderarm aangebracht. Ben je allergisch voor een of meer van die stoffen, dan verschijnt op de plaats waar ze werden aangebracht al snel een muggenbeetachtig jeukend bultje.
   • Een bloedonderzoek naar de IgE’s tegen specifieke allergenen. Het bloedstaal wordt onderzocht in het laboratorium. Daarvan heb je het resultaat dus niet meteen.

Verschenen op 15 januari 2015 met medewerking van professor Walter Vincken, diensthoofd dienst longziekten, UZ Brussel

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00