Oorzaak astma

​De precieze oorzaak van astma kent men nog niet, maar verschillende elementen spelen waarschijnlijk een rol. ​

 

  • Erfelijkheid is er zeker één van. Heeft een van je ouders astma of een andere allergische aandoening -bijvoorbeeld hooikoorts-, dan is de kans groter dat jij dat ook krijgt.

Astma bestaat al heel lang, maar komt de laatste tientallen jaren veel vaker voor in de geïndustrialiseerde wereld dan vroeger. Daar zijn verschillende mogelijke verklaringen voor, maar geen enkele is onomstotelijk bewezen.

  • Hygiëne. Tegenwoordig komen we als kind veel minder in contact met ziekmakende infecties door een betere hygiëne, inentingen, antibiotica enz. Omdat ons afweersysteem niet vaak genoeg moet vechten tegen bacteriën, virussen of parasieten, richt het zich dan maar op onschuldige allergenen. In Afrika, waar kinderen tijdens het opgroeien veel vaker zware infecties moeten overwinnen, komt astma veel minder vaak voor.
  • Luchtvervuiling, zoals ozon en fijn stof van verbrandingsgassen. Dat soort vervuilende stoffen irriteert de luchtwegen. Bovendien vormt dat ultrafijn stof verbindingen met het stuifmeel dat in de lucht hangt. Heb je al overgevoelige luchtwegen, dan ligt de drempel voor astma daardoor nog lager.
  • Betere woningisolatie, waardoor allergenen langer in huis blijven rondhangen.

Verschenen op 15 januari 2015 met medewerking van professor Walter Vincken, diensthoofd dienst longziekten, UZ Brussel

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00