Soorten

​Er bestaan twee soorten astma:

 

  1. Allergisch astma
    Een astma-aanval is dan een reactie op lichamelijk contact met een stof waarvoor je allergisch bent. Het kan gaan om iets wat je ingeademd hebt, zoals huidschilfers van een kat of hond, uitwerpselen van de huisstofmijt of plantenstuifmeel. Het kan ook een voedingsmiddel zijn. Zoals, ei, koemelk of tarwe. Jonge kinderen zijn vooral allergisch voor voedingsmiddelen, oudere kinderen en volwassenen voor iets wat je kan inademen.
    Atopisch of extrinsiek astma zijn andere woorden voor allergisch astma.
  2. Niet-allergisch astma
    is astma waarbij tests geen specifieke allergie kunnen aantonen. Niet-atopisch of intrinsiek astma zijn andere benamingen voor niet-allergisch astma.


Zowel bij allergisch als niet-allergisch astma kunnen de luchtwegen ook overdreven reageren op niet-allergische, irriterende prikkels, bijvoorbeeld koude of vervuilde lucht. Die lucht irriteert ook de luchtwegen van mensen die geen overgevoelige luchtwegen hebben, maar zij krijgen daar geen astma-aanval door.

Wat is allergie?

Allergie is een verkeerde reactie van het afweersysteem van het lichaam. Ons afweersysteem beschermt onze gezondheid, door ziektekiemen die ons lichaam willen binnendringen, aan te vallen en uit te schakelen. Bij een allergie valt het afweersysteem stoffen aan die ongevaarlijk zijn voor onze gezondheid. Het is alsof het afweersysteem ze verwart met gevaarlijke indringers. Het reageert dan ook op dezelfde manier: met een ontsteking.
Datgene waarvoor je allergisch bent, heet allergeen.
Een allergie kan pas ontstaan nadat je lichaam minstens één keer in contact geweest is met een bepaald allergeen. Het kan al van bij de tweede keer bingo zijn, of pas na talloze keren. Wanneer de allergie er eenmaal is, treedt de allergische reactie elke keer op wanneer je met het allergeen in contact komt.
Allergie is de eigenschap van het lichaam om specifieke antistoffen van het type immuunglobuline E (IgE) aan te maken tegen allergenen.
Je afweersysteem maakt dan IgE-antistoffen aan – een bepaald soort eiwitten - om de strijd aan te gaan met het allergeen. Die IgE’s veroorzaken binnen het half uur een allergische reactie. Atopie is een ander woord voor deze vorm van allergie.

Met een aanleg voor allergie word je geboren, maar de allergie kan zich op verschillende manieren uiten. Allergisch astma is één ervan. Het kan zich ook uiten op je huid als eczeem of jeukende bulten, in je neus en ogen als hooikoorts.
De uitingsvorm kan bovendien veranderen in de loop van je leven. Je kan bijvoorbeeld als baby eczeem hebben, daar vanzelf weer uitgroeien en later astma of hooikoorts krijgen. Of allebei.
Sommige mensen denken ten onrechte dat je het eczeem van een kind beter niet behandelt of “onderdrukt”, om zo te voorkomen dat het later astma krijgt. Zo zit atopie echter niet in elkaar. Je atopische aanleg heb je levenslang. Daar kan je niets aan veranderen, net zomin als aan de manier waarop de atopie zich voordoet.

 

Verschenen op 15 januari 2015 met medewerking van professor Walter Vincken, diensthoofd dienst longziekten, UZ Brussel

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00