Wat met alternatieve behandelingen?

 

​Laatste uitweg

De zoektocht naar pijnverlichting gaat met vallen en opstaan. Vaak bieden alternatieve behandelingen zoals acupunctuur, osteopathie en chiropraxie een nieuwe uitweg.
Toch begin je er best niet zomaar mee. Van de meeste alternatieve therapieën is het namelijk nog steeds niet bewezen dat ze nuttig zijn in de behandeling van rugpijn. Bepaalde therapieën verlichten de pijn kortstondig maar lossen het onderliggende probleem daarom niet op. 

Tips

Om een juiste keuze te maken, informeer je je best grondig vooraf.  
  • Alternatieve behandelingen zijn geen wondermiddel. Ze helpen bij bepaalde rugklachten maar niet bij alles.
  • Bespreek daarom je keuze voor een alternatieve therapie altijd met je huisarts. Probeer niet zomaar iets uit omdat je er een klein artikeltje over hebt gelezen of het aangeraden kreeg door een kennis. Misschien zijn bepaalde therapieën totaal afgeraden voor jouw klacht. Je mag het risico niet lopen dat de behandeling je rugpijn erger maakt. De huisarts is op de hoogte van verschillende therapieën en kan hier een deskundig oordeel over vellen.
  • Geloof niet zomaar in nieuwe, revolutionaire therapieën die je pijnverlichting beloven. Bedenk altijd dat artsen en specialisten nieuwe kwalitatieve behandelingen meteen opmerken. Ze informeren zich immers over nieuwe therapieën binnen hun domein en volgen het internationaal onderzoek op de voet.
  • Ga naar een erkend therapeut. Verzeker je er altijd van dat je terechtkomt bij een therapeut die gebrevetteerd is binnen het domein en die lid is van de beroepsvereniging van zijn domein. Het beroep van osteopaat, chiropractor en acupuncturist is namelijk niet beschermd. Dat betekent dat iedereen een naamkaartje aan zijn deur kan hangen.  
  • Alternatieve therapieën zijn vaak duur. Bovendien zijn er meestal ook verschillende nabehandelingen nodig om terugkerende rugpijn te behandelen. Alternatieve therapieën worden ook maar voor een klein deel vergoed door het ziekenfonds. Betaal je daarom niet blauw aan therapieën die in verhouding weinig opleveren.

Erkende therapeuten

Vind op de website van het ziekenfonds een:

 

Verschenen op 1 december 2010 met medewerking van Dr. Vera De Groof, en herzien op 25 september 2014.

Aanbod beweging en vitaliteit

Leg je niet neer bij rugpijn. Blijf bewegen.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

Voor al jouw vragen over gezondheid en welzijn.