Osteopathie

​Osteopathie is een therapie uit de alternatieve geneeskunde. Het helpt bij bepaalde rugpijnen zoals hernia. Vind een erkend osteopaat via de lijst van ons ziekenfonds.

 

​Osteopathie is een manuele geneeswijze die het zelfgenezend vermogen van je lichaam stimuleert. De osteopaat manipuleert en je lichaam herstelt zich nadien zelf. Deze zienswijze wijkt af van de traditionele geneeskunde.

Werkwijze

Wanneer je naar de osteopaat stapt voor een behandeling, doet hij eerst een uitgebreid onderzoek naar de oorzaak van je rugpijn. Hij beperkt zich daarbij niet tot het onderzoeken van je rug, maar controleert ook de beweeglijkheid in de gewrichten waarvan hij denkt dat ze de oorzaak vormen voor de rugpijn. Volgens de osteopathie staan alle segmenten van het lichaam in verbinding. De behandeling zelf bestaat uit het herstellen van de oorspronkelijke beweeglijkheid van het gewricht met zachte, doelgerichte handgrepen. Er komt geen apparatuur of medicijnen aan te pas.

Na de behandeling heeft het lichaam tijd nodig om zichzelf te herstellen en tot een nieuw evenwicht te komen. Meestal zijn er een aantal weken tussen twee afspraken. 

Bij welke aandoeningen?

  • facetartrose
  • hernia met lichte uitpuiling
  • rugklachten waarbij de symptomen telkens terugkomen 

Wanneer verbetering?

Als de behandeling aanslaat, merkt de patiënt al snel vooruitgang. Meestal zijn drie tot zes behandelingen voldoende voor herstel. Er worden vaak ook onderhoudsbehandelingen aangeraden. 

Bijwerkingen?

Soms ervaart een patiënt tijdens de behandeling een warm, tintelend of prikkelend gevoel. Er kan ook een emotionele reactie plaatsvinden. Soms krijgt een patiënt na de behandeling korte tijd last van hoofdpijn, vermoeidheid of juiste een verergering van de klacht. Het is dan ook goed om de dag van de behandeling rustig door te brengen. Wacht met fanatiek sporten liever tot de volgende dag. 

Waar vind je een osteopaat?

Osteopathie is geen beschermd beroep. Dit wil zeggen dat in principe iedereen die zich osteopaat noemt, behandelingen kan geven ook al volgde hij of zij hier geen opleiding voor. Je ziekenfonds wil zijn leden beschermen tegen wanpraktijken en heeft daarom een lijst met erkende osteopaten die aan een aantal voorwaarden zijn gebonden. 

Terugbetaling ziekenfonds?

Per behandeling door een erkend osteopaat krijg je € 10 terugbetaald, met een maximum van € 50 per jaar.

 

 

Verschenen op 1 december 2010 met medewerking van Dr. Vera De Groof, adviserend geneesheer NVSM, en herzien op 12 september 2014.

Aanbod beweging en vitaliteit

Leg je niet neer bij rugpijn. Blijf bewegen.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

Voor al jouw vragen over gezondheid en welzijn.