Pijnverlichting

Pijnstilling op korte of lange termijn is geen luxe. Het is belangrijk om je pijn doeltreffend te laten behandelen. Niets nemen en stoer doorbijten is geen goed idee. Lees meer over geneesmiddelen die je zonder doktersvoorschrift kan verkrijgen.

 

​Twee goede redenen

Pijnverlichting bij nekpijn is noodzakelijk omdat je zo kan blijven bewegen en chronische pijn voorkomen. Voordelen:

  • Je beweegt beter meteen met een pijnstiller dan wachten tot je pijn voorbij is. Hoe langer je jezelf stilhoudt, des te slechter wordt de doorbloeding en des te meer verkrampt, verstijft en verzwakt je nek. Bovendien worden je nekspieren afgebroken. Daardoor wordt de pijn erger en wordt het steeds moeilijker om je nek te bewegen.
  • Door de pijn te verlichten, voorkom je dat je pijn chronisch wordt, ook als de oorzaak van die pijn er niet meer is. Acute pijn die je op het moment zelf niet goed bestrijdt, kan veranderingen veroorzaken in je ruggenmerg en zelfs ook in je hersenen. Je zenuwstelsel wordt door deze veranderingen hypergevoelig voor alle mogelijk prikkels. Zelfs prikkels die eigenlijk niet pijnlijk zijn, zoals een kleine aanraking of beweging, ervaar je dan als bijzonder pijnlijk.

Paracetamol

Paracetamol is pijnstillend en koortswerend, maar weinig ontstekingsremmend. Het is veilig voor gebruik op korte termijn, maar bij hoge doseringen en/of op lange termijn kan het je lever beschadigen.

Tips bij gebruik  

  • Neem per keer 1 gram in. Dat is nodig voor een maximaal pijnstillend effect.
  • Respecteer in ieder geval de maximumdosis van 3 gram per dag.
  • Als je een beschadigde lever hebt, dan mag je hoogstens 2 gram per dag innemen.

Meer info over zwaardere pijnstilling  

Ontstekingsremmers

Aspirine, ibuprofen e.d. zijn niet-steroïdale ontstekingsremmers. Ze werken tegen ontstekingen, maar ook tegen pijn en koorts. De kans op bijwerkingen is veel groter dan bij paracetamol. De belangrijkste bijwerkingen zijn maagpijn en de kans op een maagzweer of een maagbloeding. Deze geneesmiddelen kunnen ook onherstelbare nierschade veroorzaken, zelfs als je ze maar kort neemt. Hoe langer je ze neemt en hoe ouder je bent, des groter de kans op deze en andere bijwerkingen.

Tips bij gebruik

  • Neem deze medicatie zo kort mogelijk en hou de dosis zo laag mogelijk.

Verschenen op 9 mei 2014 met medewerking van Professor Guy Hans, Medisch coördinator pijncentrum UZ Antwerpen

Aanbod beweging en vitaliteit

Leg je niet neer bij rugpijn. Blijf bewegen.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00