Soorten

​Nekpijn is een ruim begrip dat men opdeelt in verschillende categorieën. Op basis daarvan kan de arts een behandeling voorstellen. Is er een duidelijke lichamelijke oorzaak of niet? Ontstaan door een ongeval of sluipend? Heb je zenuwpijn of niet?

 

​Duidelijke of onduidelijke lichamelijke oorzaak?

 • Onduidelijk

  Bij 80 tot 90 % van de mensen met nekpijn vindt men geen duidelijke lichamelijke oorzaak die de pijn veroorzaakt. Dit is aspecifieke nekpijn. Je pijn is er wel degelijk, maar dat is niet terug te vinden op een röntgenfoto bijvoorbeeld. Bijvoorbeeld, op een foto van je nek zijn weliswaar slijtageverschijnselen te zien, maar die slijtage veroorzaakt niet noodzakelijk je pijn. Van twee mensen met dezelfde slijtageverschijnselen kan de een immers wel en de ander geen nekpijn hebben.
 • Duidelijk

  Bij specifieke nekpijn is er wel een lichamelijke oorzaak die duidelijk vast te stellen is door medisch onderzoek. Je weet dan ook welke behandeling er moet volgen. Voorbeelden van specifieke oorzaken zijn een discushernia, een botbreuk, een infectie of een tumor. uiddBij specifieke nekpijn is er wel een lichamelijke oorzaak die duidelijk vast te stellen is door medisch onderzoek. Je weet dan ook welke behandeling er moet volgen. Voorbeelden van specifieke oorzaken zijn een discushernia, een botbreuk, een infectie of een tumor.

Zenuwpijn of niet?

 • Zenuwpijn

  Als de oorzaak van je nekpijn aan je zenuwen ligt, heb je zenuwpijn. Dit komt bijvoorbeeld voor bij een discushernia. Dan drukt een kapotte tussenwervelschijf op een grote zenuw uit het ruggenmerg. Dat veroorzaakt een plaatselijke ontsteking van die zenuw, en dat doet pijn. Zenuwpijn noemt men neuropatische pijn. Het komt minder vaak voor dan pijn van andere onderdelen van de nek.
 • Geen zenuwpijn

  Wanneer er iets mis is met een ander onderdeel van je nek, zoals een spier, een gewrichtsband of een gewricht, voel je ook pijn. Deze vorm van pijn is nociceptieve pijn en komt vaker voor dan zenuwpijn. Zo kan een versleten gewrichtje pijn veroorzaken.

Door een ongeval of sluipend?

 • Door een ongeval

  Traumatische nekpijn is het gevolg van een ongeval, bijvoorbeeld een verkeersongeval. Een whiplash is daarvan een bekend voorbeeld.
 • Sluipend

  Niet-traumatische nekpijn is niet veroorzaakt door een ongeval, maar ontstaat sluipend. Beeldschermwerkers vormen de grootste groep van mensen met niet-traumatische nekpijn.

Naar de huisarts?

 

Verschenen op 12 augustus 2013 en herzien op 13 maart 2017 met medewerking van Vera De Goorf, adviserend geneesheer NVSM

Aanbod beweging en vitaliteit

Leg je niet neer bij rugpijn. Blijf bewegen.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00