Diagnose en onderzoek

Bij een verdacht knobbeltje, gebeuren eerst onderzoeken om uit te maken of het wel om borstkanker gaat. Is dat inderdaad zo, dan gebeuren onderzoeken om vast te stellen in welk stadium de kanker verkeert.

 

  • ​De mammografie is het basisonderzoek. Dat is een röntgenfoto van de borst.
  • Een echografie is een aanvullend onderzoek. Het wordt uitgevoerd als de mammografie geen uitsluitsel brengt. Dit is een pijnloos onderzoek dat geen gebruik maakt van RX-straling.
  • Een MRI-scan gebeurt bij twijfelgevallen, omdat dat de beste beeldkwaliteit levert. Er komt geen RX-straling bij te pas, maar het onderzoek duurt tamelijk lang.
  • Een biopsie gebeurt voor alles wat afgaand op de foto’s kanker zou kunnen zijn, maar mogelijk ook iets goedaardigs. Het dient dus om de diagnose met zekerheid te stellen. Er bestaan verschillende soorten biopsie. Met een hol naaldje wordt een beetje van het verdachte weefsel uitgehaald voor verder onderzoek. Het biopsieresultaat maakt niet alleen duidelijk of het inderdaad om kanker gaat, maar levert ook al informatie over de kenmerken van de kankercellen. Die informatie zal de behandeling mee bepalen.
  • Is de diagnose borstkanker gevallen, dan gebeuren meestal aanvullende onderzoeken door medische beeldvorming van longen, lever en soms ook van de botten, om na te gaan of de kanker zich al in het lichaam heeft verspreid.
  • Je bloed wordt onderzocht op een aantal stoffen die aanvullende informatie kunnen leveren.

Verschenen op 22 september 2015 met medewerking van professor Patrick Neven, dienst gynaecologie, UZ Leuven.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00