Je risico op borstkanker

Verschillende factoren en invloeden vergroten het risico op borstkanker. Het gaat dus om een kans, en geen absolute zekerheid. Borstkanker ontstaat bovendien nooit als gevolg van één enkele oorzaak, maar door een samenspel van verschillende oorzaken. Meestal is er zelfs geen duidelijke oorzaak te vinden, sommige patiënten hebben daarentegen verschillende risicofactoren samen.

 

 • Geslacht

Vrouw zijn is de belangrijkste risicofactor voor borstkanker. Maar ook mannen kunnen borstkanker krijgen. Hun risico is honderdmaal kleiner, maar de ziekte is voor mannen even gevaarlijk als voor vrouwen en ze hebben dezelfde soort behandeling nodig.

 • Leeftijd

Hoe ouder je wordt, des te groter je risico op kanker in het algemeen. Drie op vier borstkankers openbaren zich na de menopauze, maar toch moet je altijd waakzaam zijn. Hoe vaker onze cellen zich al gedeeld hebben, des te waarschijnlijker is het dat er fouten mee ingeslopen zijn.

 • In de familie

Als iemand in je familie borstkanker heeft gehad, is jouw risico op de ziekte vergroot. Toch heeft de grote meerderheid van de vrouwen die borstkanker krijgen, geen naast familielid met de ziekte en omgekeerd krijgen de meeste verwanten van borstkankerpatiëntes zelf geen borstkanker.

 • In de genen

Als je een BRCA1- of BRCA2-gen met een fout geërfd hebt van één van je ouders. Dan is je lichaam minder goed in staat om fouten in het DNA te herstellen. Je hebt daardoor een veel groter risico om borstkanker te ontwikkelen op jongere leeftijd, en in beide borsten. Je loopt ook een groter risico op andere soorten kanker zoals eierstokkanker. In 2002 is ook CHEK2 ontdekt, nog een erfelijk gen binnen families waar borstkanker voorkomt. Erfelijke borstkanker is zeldzamer dan niet-erfelijke borstkanker.

 • Vroege eerste maandstonden en een late menopauze

Je wordt daardoor langer blootgesteld aan de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron. Die hormonen doen sommige types van borstkankercellen sneller groeien.

 • Blank zijn

Blanke vrouwen krijgen vaker borstkanker dan Aziatische vrouwen.

 • Pas na je dertigste voor het eerst of nooit zwanger geweest zijn

Tijdens de eerste zwangerschap worden je borstcellen verder ontwikkeld of gedifferentieerd. Ze ondergaan dan veranderingen en worden minder gevoelig voor het ontstaan van fouten. Ben je nooit zwanger geweest, dan heb je nog veel zogenaamde omnipotente cellen in je borsten. Die kunnen in alle richtingen evolueren en zijn daardoor gevoeliger voor ontsporingen.

 • Hormoonvervangende therapie tegen overgangsklachten

Dat risico moet je samen met je dokter afwegen tegen de ernst van de ongemakken die je ervaart, maar ook tegen het risico op andere aandoeningen door de hormoontherapie wel of niet te volgen. Gebruik hormoonvervangende producten zo kort mogelijk en in een zo laag mogelijke dosis. Wanneer de therapie wordt stopgezet, verdwijnt het risico weer geleidelijk.

 • De anticonceptiepil vergroot het risico een klein beetje.

 • Een eerdere borstkanker

Een eerste borstkanker vergroot het risico op een nieuwe borstkanker in dezelfde borst of in de andere borst. Dat is niet hetzelfde als hervallen van de oorspronkelijke kanker.

 • Overmatig alcoholgebruik

Wat roken is voor de longen, is te veel alcohol drinken voor de borsten.

 • Dicht borstweefsel op een mammografie vergroot het risico.

Dat bevat veel meer klier- en steunweefsel dan vetweefsel.

Is er nu meer borstkanker dan vroeger?

 • Meer oudere vrouwen krijgen de diagnose. Dat komt vooral doordat er intensiever gescreend wordt. Bovendien worden we allemaal ouder dan vroeger.
 • Bij jonge vrouwen stijgt het aantal sinds 10 jaar niet meer (Cijfers van 2012, van de Stichting Belgisch Kankerregister).
 • Anderzijds zijn er steeds meer mensen die de ziekte overleven, dankzij de verbeterde kennis en behandelmethodes.

Verschenen op 22 september 2015 met medewerking van professor Patrick Neven, dienst gynaecologie, UZ Leuven.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00