Borstkanker vanaf 40 jaar opsporen

Is het zinvol om borstkanker georganiseerd te gaan opsporen voor vrouwen vanaf 40 jaar?

 

​De overheid vindt opsporing van borstkanker bij gezonde veertigers geen aanrader. Het gaat hier om vrouwen tussen veertig en vijftig, die geen familieleden met borstkanker en geen symptomen hebben. De negatieve effecten van de screening zijn voor hen nog te groot ten opzichte van de voordelen.

Doel van borstkankeropsporing

De bedoeling van borstkankerscreening is om beginnende kankers vroegtijdig te ontdekken en te behandelen, nog voor ze symptomen geven. Dit vermindert het aantal sterfgevallen door borstkanker en maakt de nodige behandeling minder zwaar. Het georganiseerd onderzoek van de Vlaamse Overheid richt zich tot alle gezonde vrouwen van 50 t.e.m. 69 jaar.

Heeft het zin om gezonde vrouwen tussen 40 en 49 jaar, zonder borstkanker in de familie, al te laten onderzoeken op deze ziekte? Volgens de overheid zijn er nog te veel nadelen tegenover voordelen.

Het sterfterisico door borstkanker is in deze leeftijdsgroep (40-49) veel lager dan bij de oudere vrouwen. Bij 0,2% van de Belgische vrouwen uit deze leeftijdsgroep wordt borstkanker vastgesteld. Daarvan zullen er 10% ook effectief sterven. Met andere woorden: het voordeel van een uitbreiding van een algemeen borstkankeronderzoek naar veertigers is beperkt. Terwijl de nadelen van de opsporing voor deze doelgroep toch wat zwaarder doorwegen.

Nadelen van de opsporingstechniek

Problemen bij interpretatie van mammografie

Bij vrouwen jonger dan 50 bevat de borst nog veel klierweefsel, wat de interpretatie van de beelden moeilijker maakt. Dit leidt soms tot een ‘vals positief’ resultaat: er wordt op de beelden een afwijking opgemerkt en daardoor volgen er bijkomende onderzoeken, meestal een biopsie. Uiteindelijk blijkt het vals alarm te zijn. Dit brengt uiteraard veel angst met zich mee. Anderzijds is er ook een klein risico op een ‘vals negatief’ resultaat. Daardoor zouden vrouwen, ten onrechte gerustgesteld, een medische consultatie kunnen uitstellen op het moment dat er symptomen (bv een voelbaar knobbeltje) zijn.

Overdiagnose en onnodige behandeling

Niet alle door mammografie opgespoorde kankercellen zouden zich automatisch ontwikkelen tot een echte kanker. Er bestaan ook kleine tumoren die niet of zeer traag evolueren en die soms zelfs verdwijnen. Omdat men de vrouw niet in de onzekerheid kan laten, zal de ontdekking van zo’n tumor meestal aanleiding geven tot een medische ingreep (biopsie, borstverwijdering, chemotherapie,enz.), terwijl niemand kan weten of dit ooit nodig was geweest.

Straling bij mammografie is niet risicoloos

De straling van mammografieën zal ook tot meer gevallen van kanker en overlijdens leiden.

Lees meer:

 

Bron: Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE)

 

 

 

Verschenen op 28 februari 2012

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00