Hoe voorkomen

Hoe kan je je tegen borstkanker beschermen? Kan je de ziekte voorkomen?

 

Gezond leven 

Een gezonde levensstijl verlaagt het risico op borstkanker, maar tegelijk ook op andere soorten kanker en op andere aandoeningen zoals hart- en vaatziekten en diabetes. Dat betekent dus niet dat je gegarandeerd nooit borstkanker zal krijgen, wel dat het risico minder groot is.

  • Krijg kinderen voor je 25ste en geef hen zo lang mogelijk borstvoeding.
  • Beweeg! Regelmatig bewegen of sporten verlaagt het risico.
  • Wees matig met alcohol. Drink ten hoogste één glas per dag. Twee of meer glazen alcohol per dag drinken, vergroot het risico al. Hoe meer je drinkt, des te groter het risico wordt op borstkanker en op andere soorten kanker.
  • Let op je gewicht. Overgewicht en obesitas doen je risico na de overgang stijgen.
  • Eet gezond. Een gevarieerde voeding met veel groenten, fruit en vezels maar weinig vet, suiker en rood vlees, beschermt tegen kanker in het algemeen.

Onderzoek zelf je borsten

Doe dat liefst maandelijks, op een vast tijdstip. Als je nog menstrueert, is het einde of net na de maandstonden het beste moment. De meeste borstkankers worden immers door de vrouw zelf ontdekt. Door het zelfonderzoek leer je je borsten kennen en merk je veranderingen sneller op. Begin er al mee wanneer je in de twintig bent, maar laat je eerst door je huisarts of gynaecoloog uitleggen hoe het moet.  

Mammografie - borstkankerscreening

De mammografie is een belangrijk preventiemiddel, omdat je daarmee borstkanker kan opsporen tijdens de lange aanloopperiode waarin hij nog niet gevaarlijk is. Een kleine tumor die nog niet voelbaar is, is vaak wel al zichtbaar op de mammografie. Dan heb je hem in een vroeg stadium te pakken. Hoe eerder hij gevonden wordt, hoe kleiner de kans dat hij al is uitgezaaid naar de lymfeknopen en andere organen.

De mammografie spoort ook verkalkingen op die kunnen wijzen op carcinoma in situ, een voorstadium van de ziekte.

De mammografie is het doeltreffendst vanaf de leeftijd van 50 jaar om twee redenen:

  • een tumor is veel beter en sneller zichtbaar, omdat je borst dan al meer vetweefsel bevat. Daarin valt hij veel beter op dan in het dichte klierweefsel van jonge borsten.
  • borstkanker komt veel vaker voor bij oudere vrouwen dan bij jonge vrouwen.

Vanaf de leeftijd van 50 tot 69 jaar heb je recht op een gratis RX-borstonderzoek om de twee jaar. Maak er gebruik van! Lees meer over het Vlaams bevolkingsonderzoek naar borstkanker.

Preventief DNA-onderzoek naar de borstkankergenen BRCA1 en BRCA2

Komen borstkanker en/of eierstokkanker verdacht vaak en vroeg voor in je familie, dan kan je jezelf laten onderzoeken. Dat gebeurt in twee stappen. Eerst laat iemand die een van deze kankers al heeft gehad zich testen. Heeft zij zo een gen geërfd, dan kan ook een naaste verwant laten vaststellen of zij/hij het borstkankergen geërfd heeft en dus meer risico loopt. Dat onderzoek wordt bijna helemaal terugbetaald door de overheid. Je kan het alleen laten uitvoeren in een genetisch centrum verbonden aan een universitair ziekenhuis.
 
De beslissing om dat onderzoek te laten uitvoeren, moet je vooraf goed overdenken. Heb je inderdaad een borstkankergen, dan heeft dat zware gevolgen voor je toekomst. Je moet je dan veel intensiever laten screenen, of zelfs een preventieve dubbele borstamputatie en verwijdering van de eierstokken overwegen. Heb je het gen niet, dan valt er een grote last van je schouders.

 

Verschenen op 22 september 2015 met medewerking van professor Patrick Neven, dienst gynaecologie, UZ Leuven.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00