Sport helpt tegen borstkanker

Lichaamsbeweging vermindert de kans op borstkanker, maar biedt ook voordelen voor vrouwen met borstkanker

 

​Lichaamsbeweging verlaagt risico op borstkanker

Regelmatige lichaamsbeweging kan chronische ziekten zoals kanker helpen voorkomen. Studies hebben aangetoond dat voldoende lichaamsbeweging het risico op borstkanker verlaagt, zoals ook op darm- en baarmoederkanker. Vrouwen die voldoende lichamelijk actief zijn, hebben 20 tot 40% minder kans op borstkanker dan vrouwen die niet of nauwelijks in beweging komen.

Sport heeft ook gunstig effect op vrouwen met borstkanker

Volgens studies bij vrouwen met borstkanker heeft fysieke activiteit ook een gunstig effect op de overlevingskansen of het hervallen na de behandeling. Door de lichamelijke inspanning verandert de aanmaak van geslachtshormonen, die de groeisnelheid van tumoren zouden beïnvloeden. Daarnaast beïnvloedt lichamelijke inspanning de aanmaak van insuline, de gevoeligheid van dit hormoon en het zogeheten insulineachtige groeifactor systeem. Zowel insuline als dit insulineachtige groeifactor systeem spelen een rol bij de groei van tumoren.

Dat bewegen het risico op herval vermindert na borstkanker wordt ook nog eens bevestigd door de experten van gezondheidenwetenschap.be. Meer info vind je op hun website.

Vraag advies aan arts

Vrouwen boven de 50 en (ex-) kankerpatiënten winnen best eerst het advies in van de huisarts of de begeleidende arts vooraleer ze aan sport beginnen.

 

Bronnen:
  • cjsm.be
  • gezondheidenwetenschap.be

 

Verschenen op 23 februari 2011 en aangepast op 19 juni 2018 met medewerking van Vera De Groof, adviserend arts NVSM

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00