Wat is borstkanker?

​Om goed te begrijpen wat borstkanker precies is, weet je best iets meer over de bouw van de borst en wat er precies kan mislopen.Het ontstaan van borstkanker wordt hieronder uitgelegd.

 

​Waaruit bestaan onze borsten?

Onder de huid bestaan borsten uit melkklieren en -gangen, vet, steun- of bindweefsel, bloedvaten en lymfevaten.
  • De melkklieren veranderen tijdens de zwangerschap en produceren moedermelk erna. Vanuit elke melkklier vertrekt een kluwen van melkgangen naar de tepel.
  • Vet en bindweefsel geven vorm en stevigheid aan de borst. Tijdens de vruchtbare periode van je leven heb je meer klierweefsel en bevatten je borsten meer knobbels. Met de leeftijd en vooral na de menopauze worden het klier- en steunweefsel geleidelijk aan vervangen door vetweefsel.
  • De bloedvaten voorzien de borsten van bloed.
  • De lymfevaten vervoeren lymfevocht, een vloeistof die een belangrijke rol speelt in het immuunsysteem. Vooral in de oksels zitten een heleboel lymfeknopen, waar het lymfevocht afkomstig uit de borsten naartoe geleid wordt.

Wat is kanker?

Wanneer abnormale lichaamscellen zich ongeremd gaan delen ontstaat kanker.
Ons lichaam bestaat uit miljarden cellen. Gezonde lichaamscellen groeien, delen zich en sterven na verloop van tijd vanzelf af om plaats te maken voor nieuwe cellen. Zo vervangt ons lichaam voortdurend versleten of beschadigde cellen. Dat gebeurt op een gecontroleerde en voorgeprogrammeerde manier, waardoor er evenveel oude cellen verdwijnen als er nieuwe bijkomen.
Kanker ontstaat wanneer cellen niet meer afsterven zoals het hoort, maar blijven leven en zich allemaal ongeremd gaan delen. Er komen daardoor heel snel veel nieuwe cellen bij, die samen een gezwel of tumor vormen. Die tumor kan het gezonde lichaamsweefsel in de buurt verdringen, maar er ook ingroeien.
Sommige kankercellen breken bovendien los van de tumor en reizen naar andere delen van het lichaam via het bloed en/of de lymfeknopen. Daar groeien ze uit tot nieuwe tumoren. Zo ontstaan uitzaaiingen of metastasen.
Ook goedaardige gezwellen bestaan, maar zij gedragen zich niet als kanker. Ze groeien minder snel, groeien niet door ander lichaamsweefsel heen en ze verspreiden zich ook niet naar andere lichaamsdelen. Ze zijn meestal ongevaarlijk, maar wanneer ze te groot worden kunnen ze hinderlijk zijn. Ook in de borsten kunnen goedaardige gezwelletjes ontstaan.

Hoe ontstaat kanker?

Door veranderingen aan hun erfelijke informatie of DNA worden gezonde cellen kankercellen. Elke cel in ons lichaam bevat DNA, dat bepaalt hoe die cel zich moet gedragen. Soms raakt het DNA in een cel beschadigd en ontstaat er een fout in. Dat kan toevallig gebeuren tijdens een celdeling of door een schadelijke invloed van buitenaf, zoals sigarettenrook of zonlicht. Doorgaans herkennen lichaamscellen de schade en herstellen ze zichzelf, of gaan ze vanzelf dood.
Soms loopt het toch mis. De foute cel blijft leven en draagt de fout bovendien over op haar afstammelingen. Na een aantal delingen maakt zo’n foute afstammeling een nieuwe fout, die de eerste versterkt. Dat gebeurt verschillende keren na elkaar, tot de eerste echt kwaadaardige cel of kankercel ontstaat. Daar gaan vaak jaren overheen. Kankercellen kunnen bovendien tijdelijk rusten.

Hoe ontstaat borstkanker?

Ook de eerste kwaadaardige borstkankercel ontstaat zoals andere kwaadaardige cellen. Er bestaan veel verschillende voorlopers of cellen met verschillende soorten fouten in hun DNA. Ze leiden daardoor tot verschillende vormen van de ziekte.

Fabels over kanker

  • Borstkanker wordt niet veroorzaakt door een deodorant. In 1999 begon op het internet het hardnekkige bericht te circuleren dat het gebruik van een deodorant of antiperspirant onder de oksels borstkanker kan veroorzaken. Dit is nadien wetenschappelijk onderzocht door verschillende instanties, maar een bewijs daarvoor is nooit gevonden.
  • Er bestaan geen diëten, natuurlijke wondermiddelen of superfoods die in hun eentje kanker kunnen voorkomen of genezen, wat de reclame of getuigenissen op het internet ook mogen beweren. Die beweringen berusten nooit op goed wetenschappelijk onderzoek. Meestal wordt één bevinding uit zijn verband gerukt en opgeblazen.

Verschenen op 22 september 2015 met medewerking van professor Patrick Neven, dienst gynaecologie, UZ Leuven.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00