Acne

​Acne of acne vulgaris is de medische term voor jeugdpuistjes. Dit komt vooral voor tussen de leeftijd van 15 tot 24 jaar, en vaker bij vrouwen dan bij mannen. Het begint typisch in de puberteit onder invloed van hormonale veranderingen. Acne is niet het gevolg van het eten van vet voedsel of chocolade. Het is niet besmettelijk. Ook volwassenen kunnen er nog last van hebben.  Sommige vormen van acne ontstaan door uitwendige factoren. Bijvoorbeeld door stoffen die de talgklier verstoppen, zoals sommige cosmetica. Of druk en wrijving kunnen een bestaande acne verergeren. Ook bepaalde geneesmiddelen kunnen acne veroorzaken of verergeren.

 

​Wat

Een normale huid wordt soepel gehouden en beschermd tegen uitdroging door talg. Dit is een soort van olie die wordt aangemaakt door de talgklieren in de huid en via de huidporiën wordt afgescheiden. Acne ontstaat als deze poriën verstopt geraken en de talg zich ophoopt. Dit vormt mee-eters. Vaak komt er een besmetting bij met bacteriën.

Klachten

  • puistjes in het gezicht, op de rug, schouders of borst
  • mee-eters (comedonen)

Behandelen

Acne moet je niet altijd medisch laten behandelen. Het gaat immers meestal vanzelf over. Met deze tips kan je zelf al beginnen:

  • Laat je huid zoveel mogelijk met rust.
  • Was met lauw water, en dep daarna voorzichtig droog. Te veel wassen, wrijven en masseren irriteert de huid en helpt niet. Het uitknijpen, uitdrukken van puistjes of eraan krabben kan nieuwe puistjes en littekentjes veroorzaken. Alleen open mee-eters (met zwart puntje) kan je eventueel voorzichtig uitdrukken met de zijkant van je vingers (niet met je nagels). Het kan ook met een comedonen-quetscher. Dit is een mini lepeltje met een gaatje in het midden. Was voor het uitdrukken je huid met lauw water.
  • Gebruik liever geen make-up. Die bevat bepaalde stoffen die acne kunnen bevorderen. Doe je dat toch, kies dan cosmetica op waterbasis. Ook reinigingscrèmes of haarwax kunnen de acne verergeren.
  • Zonlicht helpt niet tegen acne. In een vochtige omgeving (tropen) kan zonlicht de acne zelfs verergeren.
  • Vermijd geneesmiddelen, zoals cortisone, die acne in de hand kunnen werken.

Helpen deze tips niet, dan kan je arts medicatie voorschrijven.

 

  • Milde acne: meestal volstaat lokale medicatie. Was de huid dagelijks met water en zeep of antibacteriële reinigingsmiddelen. Breng daarna retinoïnezuurcrème (tretinoïne), gel met adapaleen of crème of gel met benzoylperoxide (3-10%) in een dun laagje aan. Deze middelen zorgen ervoor dat de huid afschilfert, zodat de talg gemakkelijk naar buiten kan (voorkomt mee-eters). Benzoylperoxide remt bovendien ook een klein beetje de bacteriegroei af. In het begin kunnen deze geneesmiddelen irritatie veroorzaken. Gebruik ze daarom eerst in een lage concentratie en spoel ze na een paar uur weg. Met de tijd verdraagt je huid het geneesmiddel beter. Opgelet want benzoylperoxide verbleekt haar, textiel (kleren) en metaal (bril en sieraden). Wees daarom voorzichtig en gebruik een handdoek om je kleren te beschermen. Vermijd intensief contact met zonlicht en UV-straling (zonnebank). Retinoïnezuur mag niet gebruikt worden tijdens de zwangerschap of borstvoeding.
  • Matige tot ernstige acne kan je ook behandelen met lokale antibiotica (vb. clindamycine) of een combinatiegel met benzoylperoxide en clindamycine. Deze gel remt vooral de groei van bacteriën af. Bij een zeer uitgebreide vorm van acne kan aan de behandeling ultraviolet lichttherapie als een kuur van 15 behandelingen toegevoegd worden. Hiervoor gebruikt men gefilterde UV-stralen zoals bij psoriasis.

Helpt een lokale behandeling na 2 à 3 maanden onvoldoende, dan kan de arts je medicatie voor inwendig gebruik voorschrijven, zoals tetracycline en erythromycine (antibiotica). Voor vrouwen kan de arts ook een hormonale behandeling voorschrijven. Een ander middel dat de talgproductie onderdrukt, is isotretinoïne. Dit geneesmiddel bevat een stof die verwant is aan vitamine A. Het is een zeer doeltreffend middel tegen ernstige vormen van acne, die onvoldoende reageren op andere middelen. Ben je zwanger, dan mag je isotretinoïne zeker niet gebruiken. Het kan immers aanleiding geven tot ernstige aangeboren afwijkingen. Ook tijdens en tot een maand na het stoppen van dit geneesmiddel moeten vrouwen extra maatregelen nemen om een zwangerschap te voorkomen. De arts zal de voor- en nadelen van deze behandeling afwegen. Bij ernstige vormen van acne en voor de behandeling van littekens zal hij je doorverwijzen naar de dermatoloog.

Meer info over acne en de behandeling vind je op de website gezondheidenwetenschap.be.

 
 

Verschenen op 24 januari 2017 met medewerking van www.gezondheidenwetenschap.be

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00