Eerste tandjes

'Wanneer komen de eerste tandjes door? Ziet mijn kind hierdoor af? Wat kan ik doen om de pijn te verzachten en hoe verzorg ik de doorkomende tandjes?'

 

​Wanneer?

Je baby kan zijn/haar eerste tandjes krijgen tussen 5 en 9 maanden. Dit moment varieert van kind tot kind: sommige zijn veel vroeger, andere dan weer veel later. Meestal komen eerst de onderste snijtandjes door, gevolgd door de bovenste. Daarna komen de tandjes aan weerszijden door. Na gemiddeld 8 maanden zijn zowel de vier bovenste als onderste snijtandjes doorgekomen. 

De kiezen laten zich pas zien rond de 12de tot 15de maand, gevolgd door de hoektanden en tot slot de tweede reeks kiezen (van 20 tot 24 maanden). 

Klachten

De druk van de doorkomende tandjes kan pijn veroorzaken bij je baby. Pijnklachten zijn er echter niet altijd, er zijn kindjes die weinig hinder ondervinden.

Huilen is wellicht het grootste probleem in de periode waarin de tandjes zich manifesteren. 

Slapeloosheid, prikkelbaarheid, vermindering van eetlust en veelvuldig bijten – op alles wat binnen handbereik ligt: speeltjes, boekjes, vingers – zijn typische tandpijnfenomenen. Je baby kan door een verhoogde speekselproductie ook wat kwijlen en hoesten. 

Het duwen van de tanden op zich geeft geen koorts, maar wanneer je kindje door de pijn erg onrustig is en veel beweegt kan wel een lichte temperatuurverhoging tot 38°C optreden.

Wanneer je baby langdurig koorts heeft, dan is er wellicht iets anders aan de hand. Vroeger schreef men veel kwaaltjes toe aan het groeien van de tanden, maar bij volgende symptomen vraag je toch best het advies van je arts:

  • oorpijn
  • diarree
  • braken
  • huid- en luieruitslag

Ook wanneer het tandvlees dat rond de doorkomende tand spant erg rood is en er ontstoken uitziet raadpleeg je best je arts. Er kan in dit geval sprake zijn van een infectie. 

Hoe weet ik of een tand erdoor komt?

Je kan zelf vaststellen wanneer de tandjes doorkomen door met je vinger langs het tandvlees te wrijven. Wanneer de tand bijna door het tandvlees breekt voel je er een harde ribbel of bobbel onder zitten. Door de spanning is het tandvlees bovendien lichter van kleur of net ietwat roder en gezwollen.  

Kan ik iets doen om mijn kind te kalmeren?

Je kan de pijn wat milderen door met je vinger zachtjes het tandvlees van je kindje te masseren. Daarnaast is de aanschaf van een harde bijtring zeker een aanrader. Deze kan het doorkomen van de tandjes stimuleren. 

Er bestaan een aantal middelen die de pijn kunnen verzachten, zoals tandgels en druppels. Beiden zijn verkrijgbaar in de apotheek. 

Hoe moet ik de tandjes verzorgen?

De boodschap is hier tandplak vermijden. Tandplak ontstaat door bacteriën die voedingssuikers (uit fruitsuikers en melkvoeding) omzetten in zuren. Deze laatste veroorzaken gaatjes.     

Vanaf het eerste tandje (!) tot 2 jaar poets je dagelijks éénmaal met een kleine hoeveelheid fluoridehoudende peutertandpasta (max. 500 ppm. fluoride - verkrijgbaar in de winkel of apotheek, de concentratie fluor staat altijd op de verpakking) om tandplak te vermijden. Je poetst best ’s avonds. Je gebruikt voor het poetsen een klein borsteltje of gaasje.

Flesje en zoete fopspeen vermijden

  • Omwille van het risico op zuigflescariës mag je niet te lang wachten met het aanleren van het drinken uit een beker ipv uit de fles. Een flesje zet aan tot voortdurend drinken met kleine slokjes. Op die manier krijgen de tanden nooit een rustmoment en kunnen ze zich niet herstellen. Je leert je kindje best vanaf 6 à 8 maanden uit een beker drinken.
  • Een zoete fopspeen met honing of een gezoet nachtflesje voor het slapengaan is helemaal niet aan te raden voor het babygebit. 

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00