Hallux valgus

Bij hallux valgus heeft de grote teen een afwijkende stand: het middenvoetsbeentje vóór de grote teen staat naar binnen, maar de teen zelf wijst naar buiten (= valgusstand). Hierdoor ontstaat een knobbel aan de zijkant van de voet bij het begin van de grote teen. Deze bestaat uit uitstekend bot en geïrriteerde weke weefsels rond de knobbel.​

 

Oorzaak

Hallux valgus wordt veroorzaakt door anatomische en mechanische afwijkingen van de dikke teen, vaak samengaand met artrose ter hoogte van de teengewrichten. Erfelijke aanleg kan meespelen, maar ook en vooral het dragen van foute schoenen (slecht passend, hoge hak en vooraan een puntige smalle vorm). Het komt 7 keer meer voor bij vrouwen dan bij mannen.

Klachten

  • Pijn in de knobbel en de dikke teen is de meest voorkomende klacht.
  • Ontsteking in het gewricht van de dikke teen.
  • Eelt, blaren en wonden op de knobbel. 
Ruime schoenen met een goede hak (niet hoger dan 3 cm), die voldoende steun bieden kunnen helpen. Is de knobbel ontstoken, dan kan je er ijs op leggen om de pijn en zwelling te verminderen.

Behandelen

  • Beginnende hallux valgus: adviezen in verband met schoeisel (wijde schoenen, lage hakken) en oefeningen om de beweeglijkheid van het voetgewricht te behouden en eventueel steunzolen om de valgusstand tegen te gaan.
  • Ernstige hallux valgus: je arts zal je doorsturen naar een orthopedist voor een operatie als de voorgaande adviezen niet meer helpen.
Meer info over de aandoening en de behandeling vind je op de website gezondheidenwetenschap.be.

Verschenen op 25 september 2017 met medewerking van www.gezondheidenwetenschap.be

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00