Huidvlekjes bij baby's

Op een babyhuid komen vlekjes geregeld voor. Er zijn verschillende soorten huidvlekjes: moedervlekken, wijnvlekken, de ooievaarsbeet en engeltjeskus, een aardbei- of mongolenvlek. Hoe herken je ze en wat kan je eraan doen?

Moedervlek

​Moedervlekken of geboortevlekken zijn bruine pigmentvlekken op de huid. De meeste zijn erg klein, maar er bestaan ook heel grote. Ze kunnen ook behaard zijn. Sommige vlekken heb je al van bij de geboorte, andere ontstaan later pas.

Oorzaak

Pigmentcellen kleuren onze huid. Ze liggen evenwichtig verspreid over onze huid, zodat we een egale huidskleur hebben. Op sommige plekjes zitten er echter heel veel dicht bij elkaar. Dat zijn moedervlekken.

Behandelen

Moedervlekken zijn op zichzelf ongevaarlijk, maar na verloop van tijd kunnen ze ontsporen tot huidkanker. Aangeboren vlekken doen dat iets vaker dan de soort die pas later opkomt.

Die aangeboren vlekken laat je daarom het best verwijderen. Hoe jonger het kind wanneer het gebeurt, des te vlotter de huid geneest en des te minder kans er is op littekens.

 • Kleine vlekjes worden chirurgisch weggesneden onder plaatselijke verdoving.
 • Reuzenvlekken kunnen zich wel over een halve rug uitstrekken. Zo’n reuzenvlek is dan ook geen leuke ervaring voor het kind later. Die vlekken worden vaak onder algemene verdoving weggeschraapt. Ze zijn immers te groot om ze chirurgisch weg te snijden. Dat moet al gebeuren tijdens de eerste weken na de geboorte.
 

Wijnvlek

​Wijnvlekken zijn aangeboren rode vlekken. Ze zijn absoluut ongevaarlijk.. Ze verdwijnen nooit vanzelf.

Klachten

 • Onregelmatig gevormde vlakke, rode tot paarsachtige vlekken.
 • De vlekken zijn er al van bij de geboorte.
 • Met het ouder worden kan de vlek donkerder en dikker worden.
 • Wijnvlekken zitten vaak in het gezicht, soms op andere plaatsen.

Oorzaak

Een wijnvlek is een afwijking van de bloedvaten. Kleine haarvaatjes in de huid staan te ver open.

Behandelen

Heb je last van een wijnvlek? Dan helpt een laserbehandeling. De laser doet de bloedvaatjes verschrompelen, waardoor de vlek verbleekt. Doorgaans zijn er verschillende behandelingen nodig. Dat kan al bij heel kleine kindjes. Voor vlekken op het gezicht of de handen wordt de behandeling terugbetaald.

 

Ooievaarsbeet & engeltjeskus

Ooievaarsbeet en engeltjeskus zijn lichtroze vlekken op de middellijn van het hoofdje van een pasgeboren baby. Ze komen vaak voor. De naam ooievaarsbeet verwijst naar het volksgeloof dat de ooievaar baby’s brengt.

Kenmerken

 • De engeltjeskus ligt op de oogleden, neus of voorhoofd van de baby.
 • De ooievaarsbeet ligt in de nek.
 • Als de baby huilt of opgewonden is, worden de vlekjes roder en vallen ze meer op.

Oorzaak

De vlekjes zijn onschuldige afwijkingen van de bloedvaten. Oppervlakkige bloedvaatjes in de huid zijn verwijd.

Behandelen

De vlekjes verdwijnen meestal vanzelf binnen het eerste levensjaar.

 

Aardbeivlek

​Een aardbeivlek of framboosvlek is een helderrode verheven vlek op de huid. Een ander woord is hemangioom.

Klachten

 • De vlek ontstaat meestal vlak na de geboorte en begint als een heel klein rood vlekje.
 • Ze wordt geleidelijk aan groter tot ongeveer de eerste verjaardag. Dan lijkt ze wat op een aardbei of framboos.
 • Daarna krimpt ze meestal weer, maar het kan zes jaar of langer duren voor ze helemaal weg is. Sommige vlekken verdwijnen echter niet.
 • Sommige kinderen hebben meer dan één vlek, of heel grote vlekken.

Oorzaak

Dit is een goedaardig bloedvatgezwelletje.

Behandelen

De vlekken zijn ongevaarlijk, maar ze kunnen in de weg zitten of heel ontsierend zijn. Je wacht daarom beter niet af of een vlek vanzelf verdwijnt in de volgende gevallen:

 • De vlek zit op een plaats waar ze hindert. Zoals op de lip, het ooglid of het neusgaatje.
 • Ze groeit erg hard en dreigt heel groot te worden. Dat kan erg ontsierend en daardoor psychologisch zwaar zijn voor je kind. Gaat de vlek uiteindelijk weg, dan laat ze een lelijk litteken en een huidoverschot achter op de plaats waar ze zat.
 • De behandeling van een grote vlek gebeurt met het geneesmiddel propranolol. Daardoor gaat ze minder hard groeien en verdwijnt ze veel sneller. Propranolol is eigenlijk een middel tegen hartritmestoornissen, maar het werkt heel goed tegen deze gezwelletjes. De behandeling duurt gemiddeld 4 tot 6 maanden.
 • Kleine vlekjes die niet hard groeien worden behandeld met koolzuursneeuw  eens in de drie weken. Ook dat remt de groei een beetje.

Mongolenvlek

​De Mongolenvlek is een aangeboren vlakke blauwachtige vlek met een onregelmatige vorm.

Kenmerken

 • De vlek zit meestal op de onderrug of de billetjes, maar het kan ook elders.
 • Ze kan wat lijken op een grote blauwe plek en er zelfs mee verward worden.
 • Ze komt vaak voor bij kinderen met een donkere huid uit Azië, het Middellandse Zeegebied en Afrika. De eerste arts die de vlekken beschreef, dacht dat ze alleen bij mensen van het Mongoloïde ras voorkwamen en gaf ze daarom die naam. Bij blanke kinderen is het zeldzaam.

Oorzaak

Op de plaats van de vlek bevat de huid meer pigment.

Behandeling

Omdat het pigment veel dieper in de huid zit dan bij een moedervlek, valt er niets aan te doen. Vaak vervagen of verdwijnen de vlekken met het opgroeien, maar niet altijd.

Verschenen op 2 september 2013 en herzien op 7 november 2017 met medewerking van professor Linda De Raeve, kinderdermatoloog, kinderziekenhuis UZ Brussel

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00