Kanker, hoe er mee omgaan als vriend of kennis

Doe maar gewoon!

De diagnose van kanker komt niet alleen hard aan bij patiënten, ook familie, vrienden en kennissen krijgen een grote schok te verwerken.
​​​

 

Ga een gesprek niet uit de weg

Laten we even binnenkijken in het leven van Jeannine. Jeannine kreeg te horen dat ze borstkanker heeft. Martha, haar buurvrouw, komt haar tegen in de winkel en haast zich weg. Ze durft immers Jeannine niet meer onder ogen te komen.
Mensen zijn soms geneigd een gesprek uit de weg te gaan omdat ze niet weten wat te zeggen. Vermijdingsgedrag is echter niet de juiste oplossing; het kan juist enorm kwetsend overkomen. Een bezoekje daarentegen kan veel deugd doen. Aanvaard dat je het er moeilijk mee hebt en wees daar eerlijk over. Zeggen dat je niet weet wat te zeggen is trouwens ook een manier om een gesprek aan te knopen. Vaak heeft de patiënt al veel meegemaakt en kunnen zij het gesprek verder zetten. Je hoeft zelf niet de hele tijd aan het woord te zijn, luisteren is minstens even belangrijk!  

Durf vertellen

Aan de kassa ontmoet Martha Jeannine. Het is een lange wachtrij. Martha zegt: “Dag Jeannine, hoe gaat het met jou?” Jeannine zegt: “Niet al te best, ik ben zo moe.” Martha zegt: “Maak je niet al te veel zorgen, de dokters kunnen tegenwoordig al veel. Het leven gaat verder. Je ziet er heel goed uit trouwens.”
Ondanks de goede bedoelingen, kunnen de uitspraken van Martha verkeerd overkomen. Probeer de problemen niet te bagatelliseren. Toon dat je de ernst van de situatie begrijpt en laat ruimte voor emoties. Heb tijdens een gesprek ook geen schrik om eens iets over jezelf te vertellen. Door de ziekte vallen veel dagelijkse bezigheden van patiënten weg. Ze vinden het vaak fijn om te weten wat er nog allemaal in de wereld rondom hen gebeurt. Wat afleiding van tijd tot tijd kan dus zeker geen kwaad. Durf over koetjes en kalfjes te praten en te lachen! 

Praktische tips bij een bezoek

  • Aandachtig luisteren zonder te oordelen blijft belangrijk. Houd oogcontact en stel vragen zodat de zieke zijn verhaal kan brengen. Probeer zoveel mogelijk open vragen te stellen. Zeg dus ‘Hoe was je nacht?’ in plaats van ‘Heb je goed geslapen?’.
  • Vermijd de neiging om stiltes vol te praten. Geef je gesprekspartner de kans om zijn gedachten te ordenen en uit zijn woorden te komen.
  • Vraag concreet hoe je kan helpen, bijvoorbeeld met een lift naar het ziekenhuis of door een handje te helpen in het huishouden. Probeer je hulp niet op te dringen; veel mensen willen een bepaald niveau van controle en zelfstandigheid behouden. Respecteer dit.
  • Heb aandacht voor partners en/of kinderen van patiënten. Ook zij gaan door een moeilijke periode en kunnen deugd hebben van een goed gesprek of wat hulp hier en daar.
  • Bij een bezoek in het ziekenhuis : ga liefst maar met twee personen tegelijker tijd om druktes te vermijden. Zet je zo dat het gemakkelijk is om oogcontact te maken, dus ongeveer halverwege het bed. Zijn er meerdere bezoekers? Ga dan niet aan weerszijden van het bed zitten zodat de patiënt zijn hoofd niet constant hoeft te draaien. Zo vermijd je ook dat er letterlijk over de patiënt heen gepraat wordt.
Bron: Infobrochure (2015) ‘Omgaan met Kanker’ - Bond Moyson West-Vlaanderen 

Verschenen op 4 februari 2016 met medewerking van Cindy De Wilde – Kom op tegen Kanker

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00