Luieruitslag of luierdermatitis

​Luieruitslag komt vaak voor baby’s en peuters die nog niet uit de luiers zijn. Ze ontstaat door een combinatie van oorzaken.

Klachten

​De huid van de baby die door de luier bedekt wordt, ziet rood en doet pijn.

Oorzaak

​Urine en stoelgang bevatten enzymen. Die stoffen tasten de baby’s huid aan en verzwakken haar. De warme vochtige omgeving onder de luier is bovendien een ideale kweekplaats voor bacteriën of schimmels, waardoor de huid ontsteekt. Ook wrijving van de huid tegen de luier irriteert.

Behandelen

  • ​Raadpleeg je dokter. Niet alle uitslag in de luierstreek is namelijk luierdermatitis. Het kan ook een andere huidziekte zijn die erop lijkt, maar die anders behandeld moet worden. Zoals een allergie.
  • Met een zalf op voorschrift smeer je de beschadigde huid in. Er bestaan verschillende soorten zalven.

Voorkomen

  • Wissel de luiers vaak, zo snel mogelijk nadat je kindje geplast heeft of stoelgang gemaakt.
  • Reinig de huid goed met water of met een milde reinigende lotion. Gebruik vochtige doekjes alleen als er geen water of lotion in de buurt zijn. Ze zijn handig maar de meeste bevatten parfums, die een allergische reactie kunnen uitlokken.
  • Gebruik een goed absorberend merk van wegwerpluiers, bijvoorbeeld met een ademende bovenlaag. Vermijd katoenen luiers, want de huid blijft er vochtiger onder dan bij een wegwerpluier.
  • Houd de billetjes zo veel mogelijk bloot. Leg je baby bijvoorbeeld overdag te slapen met een open luier.
  • Laat je kindje geen rompertjes dragen. (Dit is een luierhemdje dat met drukknoopjes in het kruis wordt gesloten) Ze duwen de luier met inhoud tegen de billetjes aan. Gebruik liever een los hemdje en broekje.

Verschenen op 9 augustus 2013 en herzien op 7 november 2017 met medewerking van professor Linda De Raeve, kinderdermatoloog, kinderziekenhuis UZ Brussel

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00