Maagontsteking of gastritis

Gastritis is een ontsteking aan het maagslijmvlies. Maar in de volksmond spreekt men over "maagontsteking".
Voor deze ontsteking zijn verschillende oorzaken en behandelingen.

Wat

Gastritis is de medische term voor een ontstoken maagslijmvlies. De binnenkant van de maag is knalrood en er zitten wondjes op die zelfs een beetje kunnen bloeden. Het komt meer voor bij 50-plussers.
In vele gevallen zijn er geen klachten. Sommigen hebben een korte periode last van plotse misselijkheid en maagpijn, die spontaan verdwijnen. Anderen klagen van een zeurende, brandende pijn in de maagstreek, een opgeblazen gevoel, oprispingen, verminderde eetlust en braakneigingen. De pijn bij gastritis neemt toe met eten. Vaak verergert de pijn ’s nachts. Melk drinken verzacht dan de pijn.

Diagnose

 • Ben je jonger dan 55 jaar en heb je geen alarmerende klachten (bv. gewichtsverlies, braken, bloedverlies,..), dan kan men de Helicobacter pylori-bacterie opsporen. Deze bacterie is bestand tegen de inwerking van het maagzuur en beschadigt zo het maagslijmvlies. Met een ademtest, een stoelgangonderzoek of een bloedonderzoek kan men de bacterie vinden.
 • In alle andere gevallen is een endoscopisch maagonderzoek (gastroscopie of gastroduodenoscopie) aanbevolen om de diagnose te stellen en complicaties uit te sluiten. Via een cameraatje zal men in je maag kijken en een klein stukje weefsel wegnemen voor onderzoek. Men onderzoekt het weefsel op tekenen van chronische infectie en op de aanwezigheid van de Helicobacter pylori- bacterie.

Oorzaken

Acute gastritis is meestal een gevolg van:

 • bepaalde medicatie zoals ontstekingsremmers (NSAID’s)
 • een bacterie (Helicobacter pylori)
 • overmatig alcoholgebruik
 • terugloop van gal in de maag
 • aandoeningen die de weerstand verminderen.

Allemaal beschadigen ze het maagslijmvlies waardoor het ontstoken raakt.

Bij chronische gastritis is de oorzaak meestal:

 • de bacterie Helicobacter pylori. Deze bacterie beschadigt het maagslijmvlies. In dit geval spreken artsen over een “bacteriële gastritis”. Of je een Helicobacter pylori-infectie hebt, kan je enkel weten na een gericht medisch onderzoek.
 • een auto-immuunziekte: het lichaam maakt antistoffen aan tegen eigen cellen. Hier worden dus antistoffen tegen het maagslijmvlies aangemaakt. In dit geval spreken artsen over “auto-immune gastritis”.

Een chronische gastritis kan ervoor zorgen dat het maagslijmvlies blijvend dunner wordt. Dit heet een ‘atrofische gastritis’. Dit komt veel vaker bij de auto-immune vorm dan bij de bacteriële vorm.

 

Behandelen

 • ​Neem je ontstekingsremmers? Bespreek dit met je arts. Best is ermee te stoppen, want ze kunnen aanleiding geven tot maagontsteking en -bloeding.
 • Stop met roken, want roken vertraagt de genezing.
 • Vermijd sterk gekruide voeding en alcohol, maar ook koffie, pepermunt, sinaasappel en chocolade.
 • Vermijd te veel en te vet eten.
 • Kauw goed op je voedsel en neem eerder kleine maaltijden.
 • Drink voldoende.

Een acute gastritis geneest vaak spontaan zonder behandeling. Bij regelmatig terugkerende klachten en bij chronische gastritis zal de arts je eerst behandelen met een maagbeschermer. Geeft dit onvoldoende resultaat, dan volgt een maagonderzoek (gastroscopie).
Stelt men de Helicobacter pylori-bacterie vast, dan zal je arts je maagzuurremmers voorschrijven in combinatie met twee soorten antibiotica die de bacterie uitroeien. Nadien krijg je een controleonderzoek om te zien of de behandeling doeltreffend is geweest. Meestal is dat ook zo. Genees je nog niet, dan zal je arts je doorverwijzen naar een maag-darmspecialist (gastro-enteroloog) voor verdere behandeling. Als de Helicobacter pylori-bacterie toevallig wordt gevonden en je verder geen klachten ondervindt, is behandeling niet nodig.

Bron: gezondheidenwetenschap.be

Verschenen op 28 februari 2018 met medewerking van www.gezondheidenwetenschap.be

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00