Slideshow Je verzorgen tijdens de griep

Het beste wat je kan doen bij een griep, is de symptomen verlichten tot het vanzelf overgaat. Je kan je intussen serieus ziek voelen. Heb je een chronische ziekte of voel je je erg belabberd, aarzel dan niet contact op te nemen met de huisarts.

Tips om je te verzorgen tijdens de griep. Klik rechts op de foto op het pijltje om verder te gaan met de volgende tip:

1 / 9

Drink veel

Goed idee: fruit-of groentesap, water, kruidenthee of heldere soep. Dat helpt om slijmen op te lossen en voorkomt uitdroging. Minder goed: alcohol, koffie of thee.
2 / 9

Platte rust

Blijf thuis en rust, zeker als je koorts hebt. Als je toch blijft werken, dan moet je lichaam zich harder inzetten om het virus de baas te blijven en moet je langer uitzieken. Door thuis te blijven, bescherm je ook je medemens tegen besmetting.
3 / 9

Pijn en koorts behandelen

Een pijnstiller zoals paracetamol kan hoofdpijn en spierpijn verlichten en de koorts verminderen. Keelpijn kan je verzachten door op een snoepje (bij voorkeur suikervrij) te zuigen, een waterijsje te eten of iets kouds te drinken.
4 / 9

Je neus een pauze gunnen

Fysiologisch water of een neusspray met zeewater bevatten een beetje zout. Door de combinatie met het water wordt de neus gespoeld en de slijmen wat losser gemaakt zodat ze gemakkelijker kunnen weglopen en het ademen beter gaat. Ook een stoombadje verzacht tijdelijk de symptomen (wel niet zo geschikt bij kleine kinderen wegens heet water) net als gorgelen.
5 / 9

Hygiëne voor je huisgenoten

1. Was regelmatig je handen met water en zeep.
2. Vermijd het aanraken van ogen, neus en mond.
3. Gooi je zakdoekjes zorgvuldig weg.
4. Bedek mond en neus met een papieren zakdoekje wanneer je niest en was onmiddellijk daarna je handen.
6 / 9

Antibiotica niet nodig

Griep wordt veroorzaakt door een virus, dus antibiotica halen niks uit. Ze werken alleen tegen bacteriële infecties. Te veel onnodig gebruik van antibiotica leidt tot resistentie. De arts schrijft ze dus enkel voor indien echt nodig.
7 / 9

Bij neusverstopping, hoger gaan liggen met je hoofd

Wanneer je hoofd hoger ligt, dan kan het vocht gemakkelijker weglopen uit je sinussen. Plaats daarom een paar boeken onder je matras. Je kan het ook doen met kussens maar dan ligt je nek in een onnatuurlijker kromming.
8 / 9

Beter geen sigarettenrook

Nu blijven roken riskeert de symptomen van de griep erger te maken, vooral het hoesten. Je longen en luchtwegen zijn immers al wat geïrriteerd door de griep. Vermijd ook passief roken.
9 / 9

Raadpleeg zeker de dokter als...

De koorts erg hoog is of aanhoudt. Je moeite hebt met ademen of pijn op de borst hebt. Je hoest niet overgaat. Je zware hoofd- of gezichtspijn hebt. Je je erg zwak of verward voelt. Veel of lang moet braken.

​​

​​

​​

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00