Tuberculose

Wat is TBC?

Tuberculose is een besmettelijke ziekte veroorzaakt door een bacterie: de bacil van Koch. De meest voorkomende vorm van de ziekte is longtuberculose. De bacteriën kunnen zich soms verplaatsen in het lichaam via bloed- en lymfevaten waardoor ook andere organen aangetast kunnen worden zoals de beenderen, hersenen of klieren.

In 2016 werden in België 1.047 nieuwe gevallen van tuberculose vastgesteld.

 

​Diagnose

Deze tests/onderzoeken kunnen een tuberculose-infectie opsporen:

  • Een huidtest: de Tuberculinehuidtest (THT)
  • Maken van een foto (röntgenfoto) van de longen
  • Microscopisch onderzoek van de fluimen

Klachten

Deze klachten zijn mogelijk en treden meestal niet allemaal tegelijk op.:

  • een aanslepende hoest, vaak met fluimen
  • verminderde eetlust
  • gewichtsverlies
  • pijn aan de borstkas
  • (hoge) koorts
  • (nacht)zweten
  • vermoeidheid

Maar het is ook mogelijk dat iemand zonder deze klachten toch tuberculose heeft. Iedereen kan tuberculose krijgen, maar jonge kinderen en mensen met een verminderde weerstand zijn vatbaarder.

Behandelen

Tuberculose kan volledig genezen. De behandeling bestaat meestal uit drie of vier geneesmiddelen. De medicatie moet gedurende langere tijd ingenomen worden, omdat de tuberkelbacteriën moeilijk te vernietigen zijn. Het niet correct volgen van de behandeling kan leiden tot herval. De meeste tuberculosegeneesmiddelen worden volledig terugbetaald door de ziekteverzekering.

Oorzaak

Je wordt geïnfecteerd door het inademen van de ziektekiemen. Een persoon met een besmettelijke longtuberculose brengt bacteriën in de lucht via hoesten, praten, lachen of niezen. De bacteriën kunnen in kleine, donkere, afgesloten ruimtes enkele dagen in leven blijven. Een goede ventilatie en het binnenlaten van veel zonlicht (UV-stralen) helpen de bacteriën uit de lucht verwijderen.

Een goede hoesthygiëne verkleint de kans dat anderen besmet geraken. De zieke hoest met de hand voor de mond in een papieren zakdoek en wendt het gezicht af.

De belangrijkste factor in het ontwikkelen van tuberculose is nog steeds armoede en het leven in armoedige omstandigheden. Tuberculose is de sociale ziekte bij uitstek. Gezien de economische crisis en de toenemende armoede is een toename van het aantal gevallen niet uit te sluiten.

Voorkomen

Gratis en laagdrempelige screening, diagnostiek en behandeling voor de meest kwetsbare bevolkingsgroepen is nog steeds het beste preventiemiddel. Het zorgt voor de snelle ontdekking en behandeling van besmettelijke gevallen.

 

 

Verschenen op 23 september 2013 en aangepast op 7 februari 2017 met medewerking van Vera De Groof, adviserend geneesheer. Bronnen: VRGT en Agentschap Zorg en Gezondheid.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00