Uitwendige borstprothesen

Na de verwijdering van de borst kiest een aantal vrouwen voor een borstreconstructie. Als je geen reconstructie wil of kan hebben, is een uitwendige siliconenprothese mogelijk. Ook in dat geval kan je nog kiezen tussen verschillende mogelijkheden.

 

​Wat is een uitwendige borstprothese?

Deze prothese vervangt de borst door kunstmateriaal (textiel of silicone) die je in een aangepaste BH draagt of die je rechtstreeks op de huid kleeft.

Afhankelijk van het genezingsproces en soort operatie (gedeeltelijke of volledige verwijdering van de borst) kan je kiezen voor verschillende types borstprothese. Niet om het even welke prothese is geschikt voor elke vrouw. Deskundig advies en een goede begeleiding zijn dus noodzakelijk.

3 types

Postoperatieve prothese

Met de allereerste postoperatieve borstprothese verlaat je het ziekenhuis. Deze katoenen prothese is gevuld met veerkrachtige watten, en wordt op jouw maat aangepast door de watten bij te vullen of eruit te halen. Het is een heel licht materiaal dat ook gebruikt wordt om kussens te vullen.

Deze voorlopige prothese wordt gedragen tot het wondgebied genezen is. Ook tijdens de bestraling, die vaak pas na afloop van de chemo gebeurt, moet je weer de voorlopige prothese dragen om je huid te sparen.

Ofwel stop je de prothese in een hoesje dat in je bh wordt genaaid. Ofwel koop je meteen een bh die geschikt is voor een prothese. Intussen blijft je gezonde borst degelijk ondersteund.

Voorlopige prothese

Ten vroegste 6 weken na de ingreep, na toestemming en met voorschrift van je dokter, heb je recht op een eerste voorlopige siliconenprothese. Deze voorlopige prothese bestaat uit een siliconenmengsel omgeven door een dunne, flexibele folie die op de huid gelijkt. Deze voelt natuurlijk aan en het materiaal geeft mee als erin geduwd wordt (net als bij een echte borst). Bijvoorbeeld, iemand die close met je danst, kan niet voelen dat je een prothese draagt. Het materiaal neemt bovendien je lichaamstemperatuur aan. Sinds een paar jaar bestaat een type dat minder weegt dan de vroegere wat het draagcomfort ten goede komt.  Je kan kiezen voor een niet-klevende prothese: volledig of gedeeltelijk.

Definitieve prothese

Eén jaar na de aflevering van je ‘voorlopige’ siliconen-prothese heb je recht op een ‘definitieve’ siliconen-borstprothese. Je kan kiezen tussen een niet-klevende prothese, een prothese met meerdere lagen (met nog meer natuurlijker uitzicht en gevoel), een zelfklevende prothese, een prothese met kleefstripsysteem of een prothese op maat.

Ook hier kan je nog de keuze maken tussen een volledige of een gedeeltelijke prothese. Een gewone niet-klevende prothese gaat in een hoesje in je bh. Een kleefprothese plakt op je huid.

Voor- en nadelen van een kleefprotheses (zelfklevend of met kleefstrips):

Afhankelijk van het merk heeft een kleefprothese aan de buitenkant een nopjesstructuur of is ze voorzien van dubbelzijdige kleefstrips.

Voordeel:

Ze zit letterlijk op je huid, waardoor er minder gewicht op je schouder rust. Dat is beter als je lymfe-oedeem (vochtophoping) of een grote cupmaat hebt.

Nadelen:
 • Je moet de kleefprothese en je huid iedere avond reinigen met speciale producten. Sommige vrouwen vinden dat na een tijdje lastig.
 • Het is een stuk warmer dan een gewone prothese. Als je veel last hebt van opvliegers, vergeet je dit type voorlopig beter.
 • Je huid moet glad genoeg zijn, opdat de prothese zich zou kunnen vasthechten.
 • Je kan allergisch reageren op het kleefmiddel, maar dat komt zelden voor.
Gedeeltelijke borstprothesen

Gedeeltelijke prothesen zijn minder gevuld dan volledige. Ze bestaan in verschillende vormen en zijn bestemd voor:

 • wie maar een stuk borst kwijt is
 • wie ooit een reconstructie gehad heeft. Met de jaren kan je een verschil tussen beide borsten gaan zien. Niet iedereen heeft dan nog zin om opnieuw onder het mes te gaan.

De eerste gedeeltelijke borstprothese is een gewone prothese (6 weken na de ingreep). Bij de definitieve gedeeltelijke is er keuze tussen niet-klevende en klevende borstprothese.

Terugbetaling

De meeste borstprothesen worden volledig terugbetaald door ons ziekenfonds.

Voorwaarden:

 • een voorschrift van je behandelende arts is nodig
 • de prothese dient afgeleverd te worden door een erkend bandagist

Direct na de operatie heb je recht op een ‘post-operatieve prothese’. Vanaf zes weken na de operatie heb je recht op een ‘voorlopige prothese’ en 1 jaar na het verkrijgen van deze voorlopige prothese kan je een ‘definitieve prothese’ bekomen die daarna om de 2 jaar hernieuwd kan worden.

Lees meer over de terugbetaling.

Waar kan je terecht?

Na de operatie krijg je in het ziekenhuis je ‘post-operatieve prothese’.

Voor je’ voorlopige’ en ‘definitieve siliconenprothese’ kan je terecht bij een (liefst geconventioneerde) erkend bandagist.

Onze Mediotheek werkt samen met Ingrid Gyselinck, een erkend orthopedisch verstrekker die onder andere gespecialiseerd is in borstprotheses.

Tips:

 • Neem een strak truitje mee, zodat je het resultaat goed kan inschatten.
 • Pak je partner of een goede vriendin mee voor morele steun.

Protheselingerie

Om een prothese comfortabel en onopvallend te dragen, heb je een aangepaste bh nodig.

Voor een gewone niet-klevende prothese neem je best een prothese BH met een ingenaaid hoesje. Kies steeds voor de juiste maat.  Hij moet vrij hoog komen en nauw aansluiten tegen het lichaam. Sommige bh’s hebben ook bredere schouderbandjes om het extra gewicht beter te verdelen.

Deze voldoen best aan volgende voorwaarden:

 • Heeft bij voorkeur geen beugels die kan drukken op het operatiegebied.
 • Is hoog aansluitend om de prothese goed op zijn plaats te houden.
 • Heeft bij voorkeur brede schouderbandjes, die insnijding en druk op de schouders vermijden.
 • Een sluiting vooraan is handig, vooral bij onvoldoende beweeglijkheid van de arm en schouder.
 • Bij een kleefprothese kan je een gewone beha dragen, maar hij mag toch niet te diep uitgesneden zijn. Een sportbeha kan ook.

Laat je hiervoor bijstaan door een deskundige.

Protheselingerie wordt niet terugbetaald.

 

Lees meer over borstreconstructie

Verschenen op 18 mei 2017 met medewerking van Steve Vanheste, erkend bandagist bij mediotheek Bond Moyson West-Vlaanderen

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00