Zona

Zona is een bandvormige huiduitslag aan de borstkas, de romp of het aangezicht. Je ziet het zelden op armen of benen. Typisch bij zona is dat de uitslag slechts aan een kant van het lichaam voorkomt.
Deze ziekte wordt veroorzaakt door het waterpokkenvirus, varicella zoster. Het virus kan tijdens de blaasjesvorming worden overgedragen. Zona wordt ook wel gordelroos genoemd.

Klachten

 • Enkele dagen voor de huiduitslag uitbreekt, kan je lokaal een branderig gevoel, pijn of jeuk krijgen.
 • Nadien krijg je rode vlekjes en blaasjes aan een kant van het lichaam ter hoogte van de borstkas, de romp of het gezicht. Er kunnen nog vlekjes of blaasjes bijkomen. Daarna drogen ze uit en vormen korstjes.
 • Je voelt je grieperig en hebt lichte koorts (tijdens een opstoot).
 • Je geneest meestal na 1 à 2 weken. De huid is vaak nog een tijdje verkleurd.
 • Het is mogelijk dat je maanden na de infectie nog pijn voelt. Dit komt door de ontsteking van de aangetaste zenuw.
 • Heb je de uitslag in je gezicht, dan is het mogelijk dat je oog ook ontstoken geraakt.

Diagnose

​Je arts kan de diagnose stellen op basis van je klachten en het typische uitzicht van de letsels. Aanvullende onderzoeken zijn meestal niet nodig, tenzij je oog aangetast is. Dan kan je doorverwezen worden naar de oogarts.

Behandelen

Zona geneest meestal vanzelf en heeft geen speciale behandeling nodig. Je mag gewoon douchen en in bad.

 • Zijn er blaasjes, dep je huid dan droog. Wrijf de blaasjes zeker niet open, want het virus zit in het blaasjesvocht en kan waterpokken veroorzaken bij personen die de ziekte nog niet hebben gehad. Daarom is een goede hygiëne noodzakelijk. Open blaasjes kan je ontsmetten met een ontsmettingsmiddel.
 • Een behandeling is wel nuttig bij personen met een verminderde weerstand of personen die een risico lopen op complicaties, zoals patiënten met aids, personen die een behandeling met antikankergeneesmiddelen of met cortisone volgen.
  Zestigplussers en mensen met diabetes behoren tot de risicogroep, omdat de ziekte bij hen dikwijls ernstiger verloopt. Bij deze risicogroepen wordt de behandeling bij voorkeur opgestart binnen de 3 dagen na het begin van de ziekte.
  De arts zal bij risicopatiënten antivirale medicatie voorschrijven. Na deze behandeling zijn de huidletsels nog niet verdwenen, maar de groei van het virus is wel gestopt. De behandeling verkort ook de duur van de ziekte.
  Mensen met een sterk verminderde weerstand krijgen het middel soms via infuus toegediend in het ziekenhuis.
 • Voor risicopersonen bestaat er een vaccin dat de kans op zona vermindert.

 Meer info vind je op de website gezondheidenwetenschap.

Verschenen op 9 november 2017 met medewerking van André Tielens, adviserend arts NVSM (bron: www.gezondheidenwetenschap.be)

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00