Maculadegeneratie

​De macula of gele vlek is het stukje netvlies waarmee je het allerscherpst kan zien. Net dat belangrijke deel kan het laten afweten en kapotgaan. Dat kan in één of beide ogen gebeuren.

 

​Er bestaan twee vormen:

  • De kegeltjes en staafjes gaan kapot. Dat wordt meestal langzaam erger. Dat is de droge vorm.
  • Nieuwe bloedvaatjes van slechte kwaliteit ontstaan in het netvlies. Ze horen daar niet thuis en kunnen gaan lekken. Ze beschadigen bovendien het netvlies en tillen het op. Dat is de natte vorm. Dat wordt meestal wel snel erger, maar het komt gelukkig veel minder vaak voor dan de droge vorm. De droge vorm kan wel leiden tot de natte vorm.

Klachten

  • Stukjes in het midden van je beeld vallen weg: bijvoorbeeld letters in een tekst of delen van iemands gezicht. In de plaats daarvan zie je een grauwe of donkere vlek. Je kan er niet naast kijken, want ze zit net op datgene waar je naar wil kijken.
  • Je zijzicht blijft wel goed. Je merkt bijvoorbeeld wel een auto, die je van links of rechts nadert. Helemaal blind word je dus niet, maar je mist wel heel wat details.
  • Wat je ziet is niet meer vlak, maar vervormd: een rechte lijn of een stuk tekst golft op en neer.

Oorzaken

  • Veroudering is de belangrijkste oorzaak. Het begint doorgaans pas na de leeftijd van 50 jaar. Hoe ouder je bent, hoe groter de kans.
  • Roken is beslist een risicofactor
  • Soms is het erfelijk. Dan kan je het als kind al krijgen, maar dat is zeldzaam.

Behandelen 

Maculadegeneratie genezen en de schade aan het netvlies herstellen kan nog niet.
De belangrijkste behandeling bestaat uit injecties met het geneesmiddel Anti-VEGF in het oog. Dat werkt de groei tegen van de abnormale bloedvaatjes in het netvlies.

 

Verschenen op 2 september 2016 met medewerking van professor Marie-José Tassignon, diensthoofd oogheelkunde van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00