Ouderdomsverziendheid of presbyopie

​Met de leeftijd gaat iedereen dichtbij slechter zien. Vooral met kleine lettertjes krijg je moeite.

 

​Klachten

  • Je armen zijn niet lang genoeg meer om de krant te kunnen lezen.
  • Je hebt erg veel licht nodig om iets te kunnen lezen.

Oorzaak 

Ouderdomsverziendheid overkomt iedereen vanaf de leeftijd van veertig jaar. De ooglens wordt dan stugger. Daardoor kan ze niet meer zo goed van vorm veranderen als voorheen. Die vormverandering is nodig om zowel ver als dicht goed te kunnen zien.
De meeste mensen worden daardoor verziend. Wie al verziend was wordt nog verziender. Wie daarvoor al bijziend was, kan soms verbetering merken. Sommige mensen worden echter bijziend.

Behandelen

  • Een leesbril met plus-glazen die je alleen gebruikt om dichtbij te lezen of te kijken. Dat is een goede oplossing als je ogen geen andere brekingsafwijking hebben. Je zet hem dan voortdurend op en af, of je gebruikt een brilletje met halve glazen. Mensen die al een bril dragen voor bijziendheid, kunnen wel dichtbij scherp zien door hun bril daarvoor uit te zetten.
  • Een multifocale bril. Dat is het handigst als je ook bijziend of verziend bent, want met zo’n bril zie je scherp op elke afstand. Het brilglas is verdeeld in verschillende kijkzones voor dicht, ver en tussenin. Het vraagt in het begin wat oefenen, maar het is erg praktisch als je het eenmaal gewoon bent.
  • Multifocale contactlenzen.
  • Een multifocale lens die in je oog wordt ingeplant en die de natuurlijke lens vervangt.
  • Een laseroperatie
 

Verschenen op 2 september 2016 met medewerking van professor Marie-José Tassignon, diensthoofd oogheelkunde van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00