Scheelzien

​De ogen horen altijd samen dezelfde richting uit te kijken. Dan zien we één beeld in 3-D. Kijken je ogen elk een eigen kant uit, dan kijk je scheel. Scheelzien is meestal aangeboren of ontstaat op jonge leeftijd. Dan onderdrukken de hersenen de informatie uit één oogje. Dat kan op zijn beurt leiden tot een lui oog. Bovendien bestaat het gevaar dat het dieptezicht zich niet goed ontwikkelt. Ontstaat scheelzien pas op latere leeftijd, dan zie je ook dubbel.

 

​Oorzaak

  • Aan elke oogbol zitten zes oogspieren vast. Zij zorgen ervoor dat de ogen dezelfde kant uitkijken. Werkt dat systeem niet goed, dan kan je scheelzien.
  • Een oogafwijking.
  • Verziendheid.

Behandelen

Aangeboren scheelzien bij een kind moet je op tijd laten behandelen, want het is meer dan een esthetisch probleem. Gebeurt het niet of te laat, dan krijgt het kind een lui oog: het ziet maar met één oog meer. Om dubbelzien tegen te gaan, onderdrukken de hersenen namelijk voortdurend de informatie afkomstig uit één van beide ogen ten voordele van het andere. Daardoor ontwikkelt de verbinding van dat ene oog met de hersenen zich niet goed. Het kind zal dan uit dat ene oog nooit scherp kunnen zien. Ook al is er met dat oog zelf eigenlijk niets mis. Ook het dieptezicht kan zich dan niet goed ontwikkelen.

De behandeling bestaat uit verschillende onderdelen:

  • Het beste oog wordt een aantal uur per dag afgeplakt. Daardoor moet het andere oog wel werken. Dat voorkomt dat dat oog lui wordt.
  • Een operatie zet de ogen weer recht. De oogspieren worden dan losgemaakt van de oogbol en ingekort of op een nieuwe plaats aan de ogen vastgehecht.
  • Een bril om oogafwijkingen te corrigeren.
 

Verschenen op 2 september 2016 met medewerking van professor Marie-José Tassignon, diensthoofd oogheelkunde van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00