Vlekjes of draadjes in je gezichtsveld

​Mouches volantes of floaters zijn halfdoorschijnende vlekjes of draadjes die door je gezichtsveld drijven. Ze zijn niets om je zorgen over te maken, want ze kunnen absoluut geen kwaad. De meeste mensen hebben er ook geen last van. Bij sommige pechvogels zijn ze wel echt hinderlijk. Dan kan een behandeling nuttig zijn.

 

​Klachten

 • Half doorzichtige draadjes, vlekjes of webjes die je niet kan vasthouden met je blik en die je oogbewegingen vertraagd volgen.
 • Je ziet ze vooral tegen een lichte achtergrond of een blauwe hemel.

Oorzaken

Floaters zitten in het glasvocht dat de binnenkant van je oog opvult. Hun aanwezigheid gooit bewegende schaduwen op het netvlies, als wolken die voor de zon schuiven.

 • De natuurlijke veroudering van het oog is de belangrijkste oorzaak. Het glasvocht wordt dan waterachtiger en aan elkaar geklitte eiwitvezeltjes gaan erin ronddrijven.
 • Achterste glasvochtloslating. Met de leeftijd krimpt het glasvocht wat en laat het los van het netvlies, waar het aan vastzat. Ook dat is een normaal verouderingsproces. Dat verloopt meestal zonder veel erg, maar niet altijd. Tijdens en na de loslating kan je ineens veel meer floaters zien, en ook lichtflitsen.

Behandelen

 • Meestal is een behandeling niet nodig of nuttig, want ze zijn onschuldig.
 • Storen ze te veel, dan bestaan er twee oplossingen:
   • Een laserbehandeling doet de storende floaters verdampen. Dat is een veilige behandeling.
   • Soms helpt alleen een operatie (vitrectomie) waarbij het glasvocht of een deel ervan vervangen wordt door een heldere vloeistof. Een vitrectomie is wel wat riskanter dan een laserbehandeling.
 • Zie je plots veel floaters of vlekjes en zelfs lichtflitsen, dan is het een goed idee om bij de oogarts langs te gaan. Die zal je oog onderzoeken om te kijken of de loslating van het glasvocht geen schade aan het netvlies heeft veroorzaakt. Is het netvlies gescheurd of zelf losgekomen, dan is wel een snelle behandeling nodig.
 

Verschenen op 2 september 2016 met medewerking van professor Marie-José Tassignon, diensthoofd oogheelkunde van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00