Artritis

Een gewrichtsontsteking wordt artritis genoemd. Een ontsteking is een reactie op irritatie of beschadiging van het weefsel. Het getroffen gewricht is pijnlijk en kan stijf, gezwollen, rood en warm zijn. Ook koorts en koude rillingen kunnen voorkomen. Bepaalde bewegingen kunnen pijnlijk zijn en aanleiding geven tot het aanpassen van de houding. Zo wordt bij artritis van de elleboog de arm lichtjes gebogen gehouden.

 

  • ​Artritis kan beperkt zijn tot één gewricht en dan spreekt men van mono-artritis.
  • Maar artritis kan ook in meerdere gewrichten voorkomen, zoals gebeurt bij bepaalde reumatische ontstekingsaandoeningen. Dan spreekt men van poly-artritis.

Een gewrichtsontsteking kan acuut optreden, maar kan ook langdurig of blijvend worden.

Gewrichtsinfecties kunnen het kraakbeen of later het bot beschadigen. Artritis kan dus iemand invalide maken. Een onmiddellijke behandeling kan blijvende gewrichtsbeschadiging voorkomen.

Oorzaken

Artritis kan verschillende oorzaken hebben. Het kan ontstaan door een infectie, een ongeval, een operatie, …. Maar het kan ook het eerste symptoom zijn van een reumatische of andere ziekte, waarbij in de loop van de tijd meerdere gewrichten worden getroffen. 

Hoe herken je artritis?

De artritis is door middel van lichamelijk onderzoek te herkennen door de zwelling, de pijn bij het bewegen en de houding die men aanneemt. Het gewricht kan ook rood zijn en warm aanvoelen. 

Behandeling

Een beginnende gewrichtsontsteking wordt behandeld met ontstekingsremmende geneesmiddelen en pijnstillers. Soms kan een inspuiting met cortisone overwogen worden.

Het is zeer belangrijk dat de oorzaak van de gewrichtsontsteking wordt opgespoord. Op die manier kan een meer gerichte therapie worden ingesteld. Als er sprake is van een reumatische ziekte, dan moet de diagnose zo snel mogelijk worden gesteld zodat een basisbehandeling kan starten. Bij een bacteriële infectie moet zo snel de juiste antibiotica toegediend worden. Soms wordt er vocht uit het gewricht verwijderd met een punctie. Ook is een kijkoperatie nodig in bepaalde gevallen.

Bij een artritis moet men het gewricht een tijdje sparen en overbelasting vermijden. Enkele dagen rust bij een acute ontsteking is aan te raden. Daarna kunnen de dagelijkse activiteiten en bewegingen weer opgestart worden. Eventueel kan de fysiotherapeut bewegingsadviezen geven. Conservatieve behandeling van massage, oefeningen, mobilisatie behoren ook tot de mogelijkheden.

 

Meer informatie over gewrichtsontstekingen vind je op de website gezondheidenwetenschap.be.

Verschenen op 15 juni 2010 en aangepast op 14 maart 2018 met medewerking van Vera De Groof, adviserend arts Nationaal Verbond Socialistische Mutualiteiten

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00