Polymyalgia reumatica

Deze ziekte ontleent zijn naam aan het Griekse poly (veel), myo (spier) en algia (pijn). Rheumatica is een oude benaming voor spier- en gewrichtsklachten. In de volksmond spreekt men ook van spierreuma.

Polymyalgia rheumatica is een ontsteking van de bloedvaten die de spieren verzorgen. Deze ziekte treft meestal mensen boven de 50 jaar.

 

​Symptomen

  • Pijnlijke stijve spieren in de rug, de bovenbenen en de heupen of in de nek, de schouders en de bovenarmen.
  • Lichte koorts, moeheid en gewichtsverlies.
  • Pijnlijke slagader aan de zijkant van het voorhoofd (slapen).

Diagnose

Polymyalgia rheumatica begint altijd heel plots en kan alle spieren treffen. Meestal doen de spieren van de nek en schouders het meest pijn.

De klachten zijn ’s morgens het meest intens, maar ook ’s nachts kunnen de klachten hinderlijk zijn. Er bestaan geen speciale testen om de afwijking vast te stellen. Bloedonderzoek en röntgenfoto’s van de gewrichten kunnen dienen om andere ziekten uit te sluiten.

Behandeling

Met corticosteroïden zijn de verschijnselen in enkele dagen verdwenen.

Deze middelen worden in een zo laag mogelijke dosering gegeven, waarbij de verschijnselen nog net worden onderdrukt, totdat de ziekte dus na enkele jaren vanzelf verdwijnt. Bij de behandeling kunnen ook ontstekingsremmende middelen worden gegeven.

Verschenen op 3 juni 2010 met medewerking van Vera De Groof, adviserend geneesheer Nationaal Verbond Socialistische Mutualiteiten

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00