Tekenbeten

Doe de tekencheck

Door klimaatopwarming komen teken almaar vaker voor. Teken kan je overal in de natuur tegenkomen, dus niet enkel als je de bossen intrekt. Ook als je in de tuin werkt, gaat wandelen of buiten speelt. En van een teek kan je ziek worden.
Daarom is het belangrijk dat je weet wat je moet doen om tekenziekten te voorkomen. Controleer jezelf op teken, verwijder een teek op correcte wijze en volg de tekenbeet op.

 

1 Controleer

Controleer altijd op tekenbeten als je in de natuur bent geweest. Dezelfde dag nog. Controleer van kop tot teen, want een teek is klein en zoekt vaak een warm plek.
Maak er een gewoonte van jezelf en anderen te controleren. Hoe sneller de teek wordt verwijderd, hoe kleiner de kans op de ziekte van Lyme. Controleer bij de tekencheck zeker de knieholtes, liezen, bilnaad, haarlijn, navel, oksels en tenen. Dit zijn lievelingsplekken van teken.

2 Verwijder

Als je een tekenbeet hebt, verwijder die dan rustig en in één beweging. Gebruik liefst een tekenverwijderaar. Knijp de teek niet plat, draai niet aan de teek, smeer niets op de teek en verbrand de teek niet.

3 Volg op

Volg een tekenbeet goed op. Let een maand lang op mogelijke symptomen en ga naar de huisarts als één van de symptomen optreedt. Ga zeker naar je (huis)arts als er rond de beet een groter wordende kring ontstaat of wanneer je griepachtige symptomen voelt.

Tip

Registreer je tekenbeet via tekennet.be of via de app van TekenNet (Android/iPhone). Zo help je het onderzoek naar teken en tekenziekten vooruit. 

Bron: Campagne ‘Wees niet gek. Doe de tekencheck.’

Meer info op: www.tekenbeten.be

 
 

Verschenen op 13 juni 2018 met medewerking van Agentschap Zorg en Gezondheid

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00